citation:
reakce na: dsv87, 30.08.2026 19:06 (Zdravím. Mému golfu už je něja ...)
Bohužel nemohu komentovat, motor 1.5 TSi, protože jsem žádné auto s ním neřídil. Synovec ho má v Karoqu a ztěžuje si je na potřebu ostřejšího zrychlení, zejména při rozjezdu z 0, že se motor dlouze nadechuje a váhá. Jiná zpětná vazba je od kamaráda, co ho měl v Golfu a tan si pochvaloval hodpodárnost. Měl tu slabší tuším 96 kW verzi, ale berte mě s rezervou, lovím to v hlavě.
Nicméně s Toyotou Corollou mám osobní i zprostředkované zkušenosti. Za prvé, spolehlivost. To auto nic nechce, za druhé spotřeba díky hybridnímu systému -> to jsou ty zprostředkované.
A teď moje vlastní s tímto exemplářem s konkrétním motorem. Měl jsem ho na služební cestu asi 1500 km, jel jsem přes města, okresky, státovky i dálnici a dokonce německou. Hybridní systém mi učaroval svou bezprostředností a okamžitou odezvou na plyn, stejně jako se mi vyloženěn zamlouvala CVT převodovka kvůli své hladkosti a fyzikálnímu chování. Nastavení auta mi přišlo takové sportovnější, je to takové to auto, co do něj člověk sedne a brzo ho má v ruce. Osmnáctistovka není trhač asfaltu, ale díky hybridu a CVT převodovce na okreskách a státovce předvádí i nějakou dynamiku. 2-litr, který máme v rodině je v tomhle lepší. Co se týče spotřeby, tak jsem byl velmi překvapen, jak efektivní tento systém umí být. Přejížděl jsem po německé dálnici několik set kilometrů a protože jsem spěchal, jel jsem často 160 a pak ve východní části Německa, kde byl provoz skoro nulový i 180. Odhlídnu teď od hluku motoru, který už v těchto rychlostech dost otravoval, protože jsem se pohyboval mez 4000 a 5000 rpm, tak ta spotřeba i v těchto rychlostech byla z říše snů. Když jsem dotankovával nádrž, načerpal jsem necelých 30 litrů, což hrubým odhadem ukazovalo spotřebu cca 6 litrů. Při těch cestovních rychlostech se tomu ještě dnes zdráhám věřit.
Na základě této zkušenosti jsem si pak vybral další auto, kterým je plug-in hybrid, protože kombinace okamžité odezvy na plyn s naprosto hladkou jízdou a nezávislosti na nabíjení mi přišla jako nejlepší kombinace. Kdyby Corolla nabízela poho 4x4, mám ji. Kdybych dnes vybíral auto, určitě se dostane do výběru.