Rover623 posted by:
Promiňte, že to tak řeknu, ale tohle slýchám od kamarádů pořád. Chci auto aby to bylo levný, málo to žralo (nejlíp jezdilo na vodu), mělo to kufr jak kamion po transplantaci nákladního vagonu, nerezlo to a málo se to kazilo, nejlépe 10 let bez nutnosti servisu. Takové auto prostě není, pokud chcete spolehlivé auto, máte prakticky jedinou volbu, benzínový japonec. Pokud to chcete nějak vyvážit, doporučil bych Octavii 1. generace, 1.9TDi před rokem 2000 (bez filtru pevných částic), jenže tam bude problém sehnat kus v dobrém stavu a pokud bude, do vašeho rozpočtu se asi nevleze.Za sumu 80 tisíc by měl být rozhodující hlavně stav auta. Kupovat to ve velkých bazarech jako je ESA nebo AAA je sebevražda, protože původ a stav auta bude dost nejistý, raději nějaký prověřený menší bazar nebo inzerát. Další věcí je jestli je 80 tisíc strop bez započtení oprav nebo bez nich, pokud bez nich doporučuji si nechat rezervu kolem 30% na případné opravy (výměnu filtrů, rozvodů a kapalin bych udělal už jen preventivně), čímž se vám ten rozpočet smrskne na nějakých 60 tisíc a tady už to chce střílet najisto, takže bych hledal Hondu Civic nebo Accord, Toyotu Corollu, Mazdu 323 (626 dost rezne, tu raději ne), Mitshubishi Carisma, Subaru Legacy, vše samozřejmě v benzínu.Pak lze doporučit méně známé značky jako jsou starší Lancie (kvalitativně velmi dobrá auta), staré Rovery (řady 2xx. 4xx a 6xx, motory Honda) a Protony (motory Mitshubishi) nebo japonce jako třeba Daihatsu, ale u takových vozů je největší problém servis. Na většinu japonských značek si budete muset najít servis který ví co dělá, u těch méně známých to potom bude ještě horší, ale v servisu budete tak jednou za rok na výměnu oleje.
Samozřejmě je mi jasné že další investice budou, ani jsem nepočítala s tím, že by žádné nebyli. Ale v porovnání s ostatními auty, co má rodina a přátelé a také jsou to starší kousky, některé starší, než naše Felicie, do té naší Felicie vrážíme ročně mnohem víc peněz, než oni. Myslím, že to nepřeženu, když řeknu, že skoro 20.000 Kč ročně to zbaští. Nemluvě o benzínu, jelikož jak jsem psala, najezdíme toho docela dost a při spotřebě 8l /100 km.
Každopádně děkuji všem za rady, snad něco vybereme
A pokud ne, tak hold budeme jezdit v té naší potvoře dál a doufat, že nás opět nenechá trčet na dálnici a čekat na odtah, jak se to stalo za poslední 4 měsíce už dvakrát