Saturday 22.12.2012 18:05,
Já a ethanol
Asi před půl rokem jsem to zkoušel. Resp. do Audi 2006 2.0 tfsi, v době, kdy benzín sahal ke 40kč, jsem při tankování trochu "říznul" ethanolem. Resp jsem vzal 30l benzínu a 15l ethanolu. Jelikož bylo léto, tak startovalo naprosto v pohodě. Při jízdě jsem nepocítil změnu, jelikož při 147kw motoru nějaký ten koník navíc se skoro ani nepozná. Spotřeba byla asi o 0,5l litrů vyšší.. Na plné nádrži jsem ušetřil cca 200Kč. To bylo bez jakékoliv jednotky a vše bylo v pohodě.
Naopak na podzim jsem měl auto po nehodě v servisu, tak jsem měl půjčenou od známého felícii. Tak jsem to také zkusil cca 60:40 ( benzín - ethanol ). Někde jsem četl, že u felície by neměl být problém. Jenže jakmile vychládnul motor a venku v té době bylo cca 5-10° tak to za živého boha nechtělo nastartovat. Až se vybila baterie. V tom říkám že dál už ne. Několikrát se to opakovalo i když jsem to naředil Shelkou. Až tam zbyl jen benzín tak vše bylo opět v pohodě.
Teď v zimě už ethanol neleji a do budoucna ani neplánuji, jelikož pro správné použití by se měla používat ta přídavná jednotka, která prodlouží dobu vstřiku ( kvůli správnému poměru ethanol:vzduch, jelikož ethanol potřebuje jiný poměr vzduchu ). V jednom moto časopise se zabývali touto jednotkou ve zkušebně na octavii a ve finále úspora byla tuším že 30kč/100km. Jenže při používání ethanolu, se musí častěji měnit filtry paliva, jelikož má čístící účinky a usazeniny rozpustí, které se usadí ve filtru.
Já v tom potenciál moc nevidím. To co se ušetří na palivu, se zase vrazí to filtrů a nákupu jednotky. Jestli ve finále za 10tis km ušetřím 500kč, mi za to moc nestojí.
Naopak jsem měl možnost vyzkoušet CNG, kde jsou výraznější úspory. Proto plánuji prodat své auto a koupit passata v Cng. Tam se jezdí za 1,2Kč a dojezd 400km na cng, což není špatné.
respond
nahlásit