0
back
 

diskuze k tématu: První auto v ČR

category of topic classification: poradna, servisní náklady
jsevans
number of posts1
date of registration03.06.2020
Wednesday 29.07.2020 13:15, První auto v ČR
Dobrý den, jezdím po většinu svého života, ale před pár lety jsem se přestěhoval do CZ. Jak drahé je to pro většinu běžných autoopravů? Například výměna oleje, nové pneumatiky atd. Existují také nějaké společnosti poskytující autoservisy, kterým bych se měl vyhnout?

Dívám se na spoustu různých aut, abych brzy vyzkoušel jízdu. Dva, kteří jsou na mém seznamu v nové Dacia Duster nebo nové Ford Puma nebo možná Alfa-Romeo Giulietta. Vím, že kdo dělá auto, může mít velký dopad na to, kolik to stojí jeho opravu.
respond
BobanHTP
number of posts2404
date of registration19.08.2015
Wednesday 29.07.2020 15:17, RE: První auto v ČR
citation:
reakce na: jsevans, 29.07.2020 13:15 (Dobrý den, jezdím po většinu s ...)

Dobrý den, z pohledu nákladů vede jednoznačně Dacia Duster, kde může dobře posloužit i základní motor 1.0Tce, protože mu nevadí krátké trasy a zároveň zvládá dálnice.
Jednou ročně se vymění motorový olej s filtry(olejový, vzduchový a kabinový), což se u nás pohybuje cca 2500-3500kč. Nové auto bude pár let v záruce a musíte jezdit do značkového servisu, což u Dacie právě nevadí, protože značkový servis není drahý. V ČR je Duster dobrá voba a nekrade se.

Ford Puma 1,0 Ecoboost je pěkné auto, ale není dělaný jen do města. Pokud jezdíte jen krátké trasy může se motor zakarbonovat. Puma má jednu malou vadu a to úplnou absenci výdechů ventilace pro zadní řadu sedadel. Pokud vozíte občas pasažéry i vzadu, může to vadit. Bohužel servisní síť Fordu není velká a často jim chybí kvalitní vybavení i automechanici. Několikrát neměli pro mě ani náhradní vůz Nezávislé servisy se zase snaží ušetřit na motorovém oleji a to je špatné pro motor Ecoboost, který je na to citlivý.

Asi nejrozsáhlejší servisní síť má u nás Škoda. Kde Škoda Kamiq 1.0 TSI může dobře posloužit jako Puma. Ceny servisu jsou někde mezi Dacii a Fordem, takže dobré. Výborná je dostupnost náhradních dilů a ceny rovněž nejsou přemrštěně. Zkuste projet a vybírejte mezi skladovými vozy, můžete tak ušetřit: https://stock-cars.skoda-auto.com/260/cs-CZ/?step=filters

Alfa Romeo Guilieta je krásné auto, ale pozor u nás v běžném autobazaru jsou často vozy ve špatném stavu, nebo po autohavárii a hlavně s přetočenými km. Ani čech, co vozům rozumí nenajde poctivý vůz lehce. Proto je lepší pro Vás spíše koupit vůz nový a jezdit do servisu dané značky.

Mezi menší SUV s dobrým poměrem cena/spolehlivost a nepředražený servis u nás patří také Suzuki(Vitara,S-Cross), kde motory 1.4 BoosterJet se povedly a vůz Vás nezklame ani jídzními vlastnostmi.

Nevím přesně jak budete vůz používat, tak si nejsem jistý co poradit

Ohledně pneumatik: nejlevnější je koupit je přes eshop a pak nechat kdekoliv v pneuservisu obout. Vyjde to nejlevněji a hlavně si vyberete podle hodnocení ostatních většinou velmi dobře. Raději neberte, co Vám nabízí prodejce aut nebo pneuservis, často jsou pneu předražené a ještě častěji nekvalitní(hlučné, v zimě nedrží na sněhu apod).
Prostě u nás v česku chce každý na Vás vydělat a Vy musíte mít ostré lokty a hlavně kontrolovat si ceny například přes heureku.cz apod..
respond




Copyright © EBM system k.s., 2005 – 2024, all rights reserved.