Pavlik posted by:
BMW528i posted by:
Pavlik posted by:
BMW528i posted by:
bulawaio posted by:
před několika měsíci se tu řešil podobný problém. Názor reakce byl koupit nové auto nižší třídy v naftě. Protože nájezd bude ohromný. Za 250 000 bych se podíval po zánovních dieselových autech do nižší střední evropské produkce - Ford Focus, Fiat Bravo, Peugeot 308. Koncert VW Group bude zbytečně drahý. Nicméně ani neuvádíte jestli Vám jde o úsporu nebo pohodlí. Pokud nejde o úsporu vemte auto o třídu výš, viz např. příspěvek o kousek nahoře.
Nové auto je sice taky řešením, ale myslím, že za 250tis to určitě nebude auto na ježdění 50tkm ročně. životnost brzd a podobně je nižší než u velkých aut, kde jsou stavěné na dálniční provoz, motor 1,6 v naftě se bude trápit se spotřebou kolem 6l při 140km/h, u svého auta mám 2000ot při 140km/h. a provozní náklady jsou téměř stejné (litr nafty navíc na 100km a 2 litry oleje, jinak díly stojí na staší auto vyžší stř. třídy jako na nové nižší stř.tř., - te djsem kupoval zadní brzdy kotouče desky čidla na bmw a plná cena střední kvality 5200kč, originál ate 7200kč)
Moderní "malé" diesely 1,5 -1,6 litru se na dálnici netrápí vůbec, pokud se tedy bavíme o normálních českých rychlostech 130-150 km/h. Výkonu mají dostatek, otáčky se drží kolem ideálních 2500 RPM při 130 km/h. Megane grandtour 1,5 Dci 78kw mě v tomhle ohledu nepřestává mile překvapovat když trvalou rychlost 150 km/h (140 dle GPS) zvládá za 5,6 litru na 100km. O životnost auta bych se nebál ať už bude kterékoli třídy, při dálničním provozu je auto vystaveno minimálnímu opotřebení v všech směrech. Za mě bych připlatil cca 50 tisíc a koupil nové auto nižší střední s dieselem.
Dovolím si oponovat, nové auto je nejhorší investice protože ztráta z ceny je víc než 1/4 za první rok a cca 20tkm, takže nové rozhodně ne. Malý diesel na dálnice, taky ne, 2500 ot je hodněvšechno v autě díky těm 500 otáčkám naběhá o 1/4 víc než při 2000ot. nehledě na hlučnost, komfort jízdní vlastnosti (jet v silnějším větru s malým autem po dálnici není nic příjemného ani bezpečného) a za 6ti válec umí jet taky za 5,6i mín, na dovolenou jsem po dálnic jel pod 5,5l, ale při běžném jezdění denně v provozu bude i vaše dci jezdit za 6,5 nejmín, na dálnic jsem jezdil s různými motory a pod 6l jsem se nedostal ani s tdi. Navíc tazatel bue trávit okolo dvou hodin denně v autě, tak by to chtělo i nějaký komfort. Jinak k velkému benzínu s LPG bych řekl, že je to nejlepší varianta, ale dnes už se velké benzíny špatně shání. nebál bych se ani V8 kolem 5 ltrů, spotřeba bude cca 12-13Lpg a motor je téměř "nesmrtelný".
Neříkám, že motor nenaběhá uvnitř o 1/4 víc při rozdílu otáček 2000 vs. 2500, ale pro moderní tichý diesel (tedy commonrail) jsou 2000 RPM minimální použitelné otáčky kdy neničím motor a hlavně dvouhmotu. Malý diesel točí při 100 km/h právě těch 2000 RPM a má tak použitelnou šestku i na normální silnici. Pokud motor točí 2000 RPM při 130 km/h, má nepoužitelnou poslední (6° ?) rychlost na běžné silnici. Tímhle nešvarem trpí i 1,6 TDI - má 5° převodovku s dlouhým převodem a na 5° je při 100 km/h podtočená a nepěkně vibruje (a ničí si zmíněnou dvouhmotu). Jinak já s tou 1,5 dci jezdím denně v běžném provozu (50% dálnice, 25% město, 25% 1a2 třída) za 5,2-5,3 litru při průměrné rychlosti 75 km/h. Zatím najeto 255 000km. O nestabilitě u auta nižší nemůže být ani řeč a je jedno jestli fouká nebo jsou na cestě vyjeté koleje - rozvor 2,7 metru je víc než dostatečný. Výhodou většího auta je komfort a lepší bezpečnost - ale musím akceptovat vyšší náklady na palivo i kvalitní údržbu a v neposlední řadě také vyšší věk většího auta při stejné ceně.Velká benzínová V8 pojede za 12-13 jedině na benzín, na LPG bere okolo 15 litrů.
Na toto budou vyždycky 2 názory jeden pro staší velké a druhý pro nové malé auto.
BMW má 6°běžně použitelný protože při normální jízdě točí okolo 1600ot nikdy nic netřepe a ve 2000ot už dosahuje témař max Nm (500), takže i v nízkých otáčkách ochotně reaguje na přidání plynu. O podtáčení bych nemluvil, pokud by se mu to nelíbilo, tak by si automat podřadil, dvouhmota se tím taky neničí protože tam není.
Jízdná vlastnosti srovnávat nemá cenu, někdy se svezte v BMW 5 nebo MB E auznáte to sám.
Jinak já mám 280tkm a vše původní vstřiky (předpisové hodnoty), čerpadlo, turbo, rozvody, jen FAP už nemám. Ve 230tkm byla dělaná poprvé přední náprava, zadní je původní, jinak se na autě mění jen olej filtry atd. Brzdy vydrží cca 100tkm.
S tím V8 nemáte uplně pravdu. V práci jsme měli S500L 4x4 a dlouhodobá spotřeba za 60tkm byla 11,3l při průměrné rychlosti 67kmh. Panamera turbo v8 12,5 za 20000km a Lpg přidává max 0,8-1l na spotřebě. Ale i když by to bylo těch 15 jak říkáte, tak je to jako 7,5 benzínu, což je cca o 2 l více než tvrdíte vy a to mi přijde jako dobrá cena za to zbavit se nespolehlivých vstřiků common rail , čerpadla a turba, navíc bezpečně předjíždět a mít výkonovou rezervu.
Commnon rail je dnes naprosto běžný, moderní byl v roce 97 kdy se začaly dělat JTD motory a následně CDI a d. o předkomůrkách už nemá cenu se bavit ty už se víc jak 10 let nedělají.