citation:
reakce na: Piotr, 23.02.2021 17:53 (Zdravím, řeším podobnou situac ...)
Ahoj, ty silnější verze tříválců jedou lépe, než jakákoliv atmosféra 1.6. Mohu porovnat s Focusem II 1.6 Duratec, Megane 3 1.6 74kw, SX4 1.6 88kw(jede skvěle ale hlučná). Golf V/Octvávie I 1.6 74kw..
Malé turbomotory mají výhodu i tichšího projevu, největší rozdíl je pak na dálnici, kdy 130 km/h je konečně příjemná cestovní rychlost a pasažéři nemusí zvyšovat hlas

Focus III facelift s litrovým ecoboostem 92kw je moc fajn svezení, ale přibývá stížností na fordích forech na "nevysvětlitelný únik" chladící kapaliny. Pozor nejde o problém aušusové hadičky řešený svolávačkou. Ve Focusu IV je ecoboost zcela nový motor, tady nechci spekulovat, snad jen to vypinání válce bych si odpustil

Koncernový 1.0 TSI 85kw seká dobrotu, je odolný a kupodivu snese i kratší trasy, pokud se občas proloži něčím delším. Technologicky jde o jeden z nejlepších malých turbomotrů podle mě. I tak bych doporučil jezdit na benzín bez Babišovy řepky(v EU už dávno povinná přísada byla zrušena, jenže Agrofert/Babiš chce peníze...) a vůbec neuškodí aditivum, stačí bohatě VIF Super. Jestli Octávie III nebo Golf VII? Hmm za mě Golf, protože Octávie se potýkají s problémem "bouchání" od zadní nápravy a ne vždy to vyřeší výměna tlumičů a dalších dílů. Golf VII má také špičkový interiér, počínaje sedadly, po zpracování až po odhlučnění, tady atakuje dle mého i prémiové značky

O3/Golf VII má vynikající motorizaci 1.4 TSI EA211, verze bez ACT(vypínání válců). Tenhle motor je natolik podařený, že se jeho modifikace používá i do koncernových hybridů.
Renault Megane IV je moje srdeční záležitost, bohužel právě v motorizaci 1.3 TCe jsem ho neřidil, ten motor znám jen v Dusteru a Mercedesu A.... a jede nádherně, klid 4-válce se nezapře, větší objem také ne. Bohužel je to motor téměř nový a o spolehlivosti nejde nic napsat, ale většinu konstrukčních "vychytávek" ala TSI už má.. Renault má co napravovat, v poslední dekádě "obdaroval" zákazníky dvěma fiasky 1.6 Sce(ještě se dá) a děsem 1.2 TCe. Naopak diesly 1.5/1.6/ 2.0 Dci jsou spolehlivé a kultivované.
Pak mě napadá i nová Hyundai i30/Ceed 1.0 T-GDI nebo roční 1.4 T-GDI ale opět neznám spolehlivost. Svět Motorů tyhle motory nehaní, tak snad můžou sloužit dlouho a dobře. Řídil jsem 1.4 T-GDI, jede pěkně a tiše.
A Japonec nakonec

s tvým rozpočtem bych vyzkoušel Toyotu Corollu kombi 1.2iT, stížnosti na tento turbomotor nejsou, ale chápu, že ne všem sedí "japonský" interiér...
Tož držím palec!