Tak za sebe ti zkusím pomoct. Vlastním VW EcoUp! (tzn Škoda Citigo na CNG s logy VW

). Auto mám krátce, ale moje postřehy:
1)Auto bylo z bazaru, 2014, najeto 70tkm. Dovoz z Německa. Servis pravidelně a zajetý je pěkně (jen ať víme).
2)Když porovnáš Up 1.0 benzín 55KW a EcoUp CNG 50kW tak dojdeš sem: Cesta Praha - Trenčín se na jednu nádrž nedá ujet, to auto má dojezd asi 300km. Já to jel za 4 kila na sto, tzn x25Kč = 1Kč na km. (A to to auto na dálnici fakt nešetřím - dokud to jde tak levý pruh a 150). Benzín pojede za 8 na sto a to je 2,4Kč na km. Pokud pojedeš ECOPRO tak 2Kč na km. Takže polovina. Pokud stojí CNG verze 320 tisíc a benzín 240 tisíc srovnatelně, tak 80 tisíc /2 = 40tkm a pak se vyplatí. Pouze co se paliva týče. Revize po 10ti letech se tě asi netýká.
3) Osobně bych se koukl třeba po Leonu CNG, vychází líp než ta předražená Škodofka, navíc Leony se nekradou tolik jak Okty pokud vím... (zkušenost z Prahy) Má šestku (na dálnici) a jen na benzín pojede za 6 na 100 s klidem. Na plyn to je asi 4,5kg takže místo 1,8Kč na km benzín asi 1,1Kč na km na CNG.
4)Passat se taky dělá na CNG (nevím jestli furt, ale dělal se). Ta cena bude srovnatelná s 2.0TDI a pokud se k tomu bude někdo hezky chovat, tak ujede hodně za málo. Okta CNG pojede mojí trasu za 4-6kg na sto = 1,5Kč v nejhorším scénáři. A má 81kW. 1.6TDI pojede za 6-7 na sto (pokud pojede stejně rychle) = 2Kč na km. Tady už je to trochu na hraně.
5)K tomu vyplatí se. Pokud to je investice na 5 let třeba, tak se určitě vyplatí. Stačí prostě vědět, že mám pod kapotou benzínturbo, ne naftu a chovat se podle toho. Pokud to pošvihá poleze to někam k sedmi třeba, výš ani za zlatýho bludišťáka. A pokud je venku zima jak v Rusku tak se to auto taky zahřeje hned a nebudeš mrznout jak s TDI.
6)A k síti CNG plniček. Pokud by auto na CNG mělo dojezd 300 km, tak prostě se stačí podívat na mapu. Vždycky je po cestě minimálně jedna. Já třeba mám 10 litrů na benzín + 12kg, Okta má 55 litrů + 15kg. Pokud nechceš, s O3 nezajíždíš. Já musím. Plnění prázdných nádrží zabere 3-4 minuty a jedu dál. Fronty neexistujou.
Shrnul bych to. Půjč si to auto někde na víkend a projeď se. Je to akorát o zvyku. Opravdu to ušetří i na malý nájezd a vyplatí se. A o osvobození od silniční daně pro firmy ani nemluvím.