mňau posted by:
Podíl dálnice je cca 80 km, s tím, že to bych jezdila tak jednou, možná dvakrát měsíčně. Proto si pořád nejsem jista, jestli kvůli takhle krátké trase má smysl kupovat silnější motor. To, že po té dálnici nepojedu převratnou rychlostí by mi žíly netrhalo, tak přemýšlím, zda by na to opravdu nestačilo to slabší auto. Co se týče nového auta. Tak nové auto právě na úkor výkonu a značky auta bych ráda volila právě z toho důvodu, že chci, aby auto bylo pár let spolehlivé. Aby se mi nestalo, že se mi za měsíc porouchá nebo že brzy po koupi začnu dávat spoustu peněz do oprav a podobně. Sama nepoznám v jakém stavu mi kdo to auto prodává (ani nemám v okolí nikoho, kdo by se v autech vyznal) a nové auto má přece jen pár let záruku. A zároveň kolem 300 - 400 000 za auto momentálně dávat nechci. Proto se mi zdá jako nejlepší volit právě levný model nového vozu. Možná teď zní moje připomínky dost nejasně, ale nemám přehled a píšu to podle toho, jak mi to z ženského pohledu připadá podstatné.
parkovacího asistenta jsme vyřešili...
u té dálnice se nejedná ani tak o rychlost přepravy, jako o pohodlnost jízdy. ano, v 80. letech se jezdilo se škodou 120 do chorvatska a na rujánu, ale nebylo tolik dálnic a i na těch se jezdilo kolem 100 km/h.
tětší auto = větší pohodlí. a obecně větší auta jsou dělána bytelněji (od deformačních zón po předpoklad dělší životnosti a větších nájezdů)
větší motor = větší aktivní bezpečnost a možnost jet vyšší rychlostí se stejným akustickým a jiným komfortem. i u větších aut jsou nejslabší motorizace určeny spíše na městský a příměstský provoz s minimem dálnic.
budete-li s autem jezdit po dálnici kolem 100 km/h, pak samozřejmě bude stačit i nejslabší motorizace...ale budete brzdou (i plynulosti) provozu a předjet kamiony bude znamenat "podřadit, plný plyn, zpět do pomalého pruhu a vyhlížet další kamiony před sebou" - pojedete pomaleji, s menším uživatelským komfortem a s tou samou spotřebou.
jste si přišla nechat poradit od zkušenějších a ti vám napsali své názory. jelikož jsou zkušenosti nepřenosné - navíc vy ještě nemáte úplnou představu o možnostech aut a jak to konkrétní auto budete využívat - tak je obtížné k něčemu dojít. možná vám nabízíme svým způsobem uniformitu, ale právě proto, že se osvědčila.
k novým autům - pro vaše účely je to opravdu zbytečné a raději bych pořídil málo jeté tří-/čtyřleté větší auto s jasnou servisní historií a v lepší výbavě za 150.000 kč (já bych šel ještě dál v letech a níže s cenou...ale píšete, že vy i vaše okolí jste auty nepolíbeni), než nového "žebráka" v provedení pidi za 200.000 kč.
zajděte do nějakého autoservisu - ideálně té značky, které auto chcete koupit - udělejte oči na nějakého automechanika nebo přijímacího technika a dejte mu pár peněz za to, že s vámi pojede prohlédnout auto. řekne vám, jestli je na autě něco špatně, zda je to prkotina za pár drobných nebo by kvůli tomu doporučil auto nebrat a když jeho soudnost úplně nepřebijete svou krásou, tak se vám to vyplatí. za pár let s prvním autem dokážete odhadnout, co by jste v dalším autě chtěla jinak a budete vybírat konkrétněji.
když budu hodně kompromisní k motoru a velikosti (alias se vám snažit vyhovět v malé velikosti vozu a síle motoru a zároveň si myslet, že už by to mohlo stačit) a koukám na tipcars, je tu do 4 let a do 150 tkč suzuki swift, renaulty thalia a clio, peugeoty 207, hyundai i20, ford fiesta, fiat punto a citroeny c3 a c4