citation:
reakce na: filla, 31.07.2020 10:04 (Já s vámi v tomto nesouhlasím. ...)
Musím odvolat některé věci které jsem napsal. Nevím, jak se nám do diskuze dostala INEO ECS, která je 5w30 a je tedy pro motor horší, než vyhlédnutá 9000 5w40.
Já ti doporučoval Total Quartz INEO C3 5W-40 (viz. https://oleje-pema.cz/zbozi/motorovy-olej-total-quartz-ineo-c3-5w-40-5l_165513)
Pokud plánuješ jezdit po dálnici jako člověk, tak se přehřívání oleje bát nemusíš. Mám 1,5dCi, tedy podobně objemný motor a při plynulé jízdě se teplota oleje drží okolo 90°C, při delší akceleraci, například při nájezdu na dálnici s akcelerací 30-140km/h teplota nevyskočí nad 95°C. A opravdu bych neměl strach, že 5w30 ti při normálním zacházení zničí turbo nebo motor. Tady hraje mnohem větší roli řidič a správná údržba (tedy včasná výměna oleje).
Jinak pár let sleduju dění na alfistech, kde při skoku z EURO3 (bez FAP, 5W40) na EURO4 (FAP,5W30) došlo ke změně oleje. Ani dnes na těch motorech nepadají turba u motorů Euro 4 nějak častěji než u Euro3. Motory Euro5 napříč značkami jsou už mnohem vychytanější po všech směrech, troufnu si tvrdit, že i obecně spolehlivější než Euro 4 a zvládají to s oleji 5w30.
Jinak máš načteno a víš co chceš, jen si dej pozor na to, že co se týče olejů, každý ti bude tvrdit něco jiného, každý má svou pravdu a opravdu nelehce se hledají pravdivé a ověřené informace. Jediný, na čem se většina lidí shodne je výměna ve zkráceném intervalu.
Pokud bys někde viděl nějaký hezký graf toho, jak se chovají obecně 5w30 a 5w40 se vzrůstající teplotou, tak ho uvítám.
PS: já mám předepsanou RN720 (respektive ACEA C4), takže já si na 5w40 ještě nějakou chvíli budu muset něhcat zajít chuť (pokud takovou kombinaci vůbec někdy někdo začne vyrábět). I tak je můj motor obecně považován za jeden z nejspolehlivějších i při nesmyslném olejovém intervalu 30tkm/2 roky.
Každopádně ať ti citrón slouží. Vypadá to, že se o něj budeš starat, tak ti to snad vrátí.
EDIT: najdi někoho, kdo upravuje olejové vany na těchto HDi a nech si upravit výpustný otvor, jinak je celá naše dobata o olejích úplně zbytečná.