Alkohol okolo Silvestra každoročně zavaří spoustě řidičů

Our theme
Dominik Valášek | 30.12.2023
Alkohol za volantem - ilustrační snímek | foto: Image by Pexels from Pixabay
Alkohol za volantem v souvislosti se silvestrovskými oslavami je každoroční klasika. Nezodpovědní řidiči usednou za volant přímo po konzumaci už 31. prosince, spousta dalších řidičů si pak zavaří až na Nový rok, protože to, co vypadalo jako kocovina, se při dechové zkoušce ukáže jako zbytkový alkohol. Někdy to skončí pokutou a zákazem řízení, někdy ale nehodou, která může mít tragické následky.
Tolerance alkoholu za volantem je v České republice stále nulová, zároveň ale z dat České kanceláře pojistitelů vyplývá, že alkohol úřadoval v pěti procentech z celkového počtu nehod, které šetřili policisté v letech 2021 a 2022.  

Zde existuje jen jediná obecná rada – nesedejte za volant poté, co jste požívali alkohol. Mnoho řidičů má dojem, že by po alkoholu přece řídili jako bez něj, ale faktem je, že i půl promile, která před lety padla jako návrh pro zvýšení tolerance, je na řízení cítit.

Právě v době, kdy se návrh ze strany ODS v roce 2019 projednával, jsem řízení pod vlivem v kontrolovaném prostředí mosteckého polygonu sám vyzkoušel v rámci testu. Půl promile samozřejmě není stav, kdy by člověk nekontrolovaně boural do věcí, ale jemně se mění vnímání jízdy. Řidič je sebevědomější, díky zúženému zornému poli, což je jeden z následků požívání alkoholu, mu přijde jízda rychlejší, přitom ale dělá nahodilé chyby. A to se pořád bavíme o půl promile alkoholu v krvi, což je hodnota tolerovaná v mnoha evropských zemích.

Jak to dopadne, když v Česku při silniční kontrole nadýcháte? Zákon rozděluje postih do tří úrovní podle množství alkoholu:

Do 0,3 promile jde o přestupek, pokuta 2 500 až 20 000 korun, 0 bodů, zákaz řízení na 6 až 12 měsíců.
Při 0,3 až 1 promile jde nadále o přestupek, pokuta zůstává 2 500 až 20 000 korun a zákaz řízení 6 až 12 měsíců, k tomu ale 7 trestných bodů.
Nad 1 promile už jde o trestný čin ohrožení pod vlivem návykové látky, pokuta je 25 000 až 50 000 korun, k tomu 7 trestných bodů, zákaz řízení na 1 až 2 roky, ale i podmíněný či nepodmíněný trest vězení na 1 rok, případně až 3 roky při způsobení nehody.
Předpokládejme, že jste uvědomělý řidič, který by po požití alkoholu za volant nesedl, i spousta uvědomělých řidičů však usedne za volant se zbytkovým alkoholem druhý den po požití, kdy neodbouraný alkohol stále ovlivňuje řízení. Zde je potřeba připomenout, že alkohol se z těla odbourává dlouho, a navíc je potřebný čas velmi individuální a ovlivněný mnoha faktory. S několika vypitými pivy se jinak vypořádá silnější muž s hmotností 100 kilo, který si dal před pitím tučné jídlo, a žena vážící polovinu.

Po celou dobu, co alkohol setrvává v krvi, je také zjistitelný v dechu. Jediným spolehlivým způsobem jak zjistit, jestli ráno po pití můžeme vyjet, je provést si vlastní dechovou zkoušku do alkohol testeru. Stojí však za připomenutí, že pokud si v obchodě koupíte běžně dostupné nejlevnější testery za pár stokorun, nemusí být výsledek přesný. Kvalitní testery, které ukazují přesné hodnoty, nejsou levné a vyžadují periodické kalibrace.

Orientačním způsobem jak zjistit, jestli můžete usednout za volant, jsou také takzvané „alkoholové kalkulačky“. Těch je na internetu k nalezení několik, zadáte do nich většinou pohlaví a hmotnost, a potom jaký alkohol jste konzumovali a v jakém časovém rozsahu. Kalkulačka vám vypočte, po jaké době přibližně můžete usednout za volant. Jedná se sice o hodnotu, kterou vám nikdo nezaručuje, na druhou stranu kalkulačky s opatrností ukazují „nejzazší“ čas, po kterém už byste neměli nic nadýchat.
Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů