Zákazníci si plní dětský sen. Martin Dudánek dováží klasická americká auta

Our theme
Klára Hrbáčková | 07.05.2024
dalších 13 fotek
Chevrolet Corvette z roku 1970Zdroj: Deník/Klára Hrbáčková | foto: Deník/Klára Hrbáčková
Specializuje se na dovoz klasických amerických aut. Nejstarší vůz, který zatím prodal, pocházel z roku 1940. „Takový veterán stojí i miliony korun, v Americe jsou auta tohoto typu asi tři. Američany moc nezajímají třeba naše prvorepublikové vozy, ale spíš auta vyrobená od sedmdesátých let dál,“ uvedl Martin Dundálek z Brna.
Pro řadu zákazníků je klasické americké auto splnění dětského snu. „Například jeden z našich dlouholetých zákazníků si koupil už asi patnáct aut," řekl ředitel brněnské firmy Legendary.

Prodejce veteránů: Sběratelé si pořídí i patnáct aut:

Dundálek se snaží najít původní auta s co nejmenším poškozením, což není vždy jednoduché zajistit. „Je to proto, že Američané i Kanaďané mají takovou úchylku, tou je customizace. Nechtějí auto jako z katalogu, chtějí mít unikátní vůz. Protože nemají stanice technické kontroly a téměř neměří emise, mění si na autech výfuky, kola, nebo třeba tlumiče,“ vysvětlil.

Majitelé prý vyměňují i celé interiéry. „To je pro veterány trochu problém, pro kupce je totiž zajímavé originální auto, ne takové, do kterého někdo vrtal. Aktuálně je žádaný například Chevrolet Corvette, který má osm generací a do veteránské kategorie spadají první čtyři. Nebo třeba klasické Fordy Mustangy známé ze seriálu Beverly Hills,“ uvedl Dudánek.

Jedním z problémů, který dovoz provází, jsou rozdílné jednotky. Tachometry amerických aut totiž ukazují rychlost v mílích za hodinu. „Oproti tomu kanadská auta mají tachometr v kilometrech a jsou většinou upravená podle evropské normy. Nebo mají zdvojený tachometr, který ukazuje obě jednotky,“ říká Dundálek.

Potom, co dovozci dopraví americké auto do Evropy, přichází na řadu úpravy. „Pokud je to nové auto, tak ho přepojujeme, protože většinou bliká červeně a ne oranžově. Děláme takzvanou konverzi na standarty Evropské unie. To pro veterány neplatí. Veterány se schvalují veteránskou testací. Členové komise rozhodnou, jestli je vůz v požadovaném stavu,“ dodal.
Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů