Audi A6 Allroad existuje již dvacet let. Čtvrtá generace měří skoro pět metrů

Our theme
Radek Pecák | 11.06.2019
dalších 11 fotek
Audi A6 Allroad 4. generace | foto: Audi
V roce 1999 se představila první generace modelu Audi A6 Allroad. Tehdy šlo o jeden z prvních kombíků s offroadovou vizáží.
V současné době je zřejmé, že Audi A6 Allroad patří do kategorie takzvaných crossoverů. V době představení tohoto modelu, od něhož uplynulo právě 20 let, však šlo o jeden z prvních kombíků se zvětšenou světlou výškou a některými ochrannými prvky na karosérii.

V průběhu životního cyklu tohoto modelu se v jeho výbavě objevil například i čtyřlitrový osmiválcový motor, průchodnost terénem pak zvyšovala i redukční převodovka. V průběhu let výroby se pak pozvolna zvětšovaly také rozměry automobilu. Zatímco první generace vozu měřila na délku 481 centimetrů a vnitřní prostor do značné míry definoval rozvor 276 centimetrů, v současnosti již automobil dorostl na 495 centimetrů a s rozvorem, který bez sedmi centimetrů dosahuje tří metrů.

Výbava novinky pak obsahuje řadu unikátních prvků. Například je možno za příplatek získat také systém dynamického řížení všech kol, což podstatně zlepšuje manévrovatelnost automobilu.

Nový A6 Allroad má také ve všech motorizacích TDI částečně hybridní systém pracující s napětím 48 Voltů v hlavní elektrické síti. To znamená, že vůz je schopen vypínat motor už při zpomalení na rychlost 22 kilometrů v hodině. Systém navíc spoří až čtyři decilitry paliva každých sto kilometrů.

Utáhne 2,5 tuny
Audi bude vůz nabízet se třemi verzemi šestiválcových turbodieselů 3,0 TDI. Jejich výkony se pohybují od 170, přes 210 ař po 257 kW. Jejich označení jsou 45 TDI, 50 TDi  a 55 TDI. Vůz s každým z nich může táhnout brzděný přívěs s hmotností až 2,5 tuny.

Ve výbavě všech verzí je vzduchové odpružení, které umožňuje měnit světlou výšku v rozsahu 60 milimetrů. V klidu se podvozek vozu nachází 139 milimetrů nad povrchem, při zapnutí režimu offroad (a po stisknutí tlačítka "lift" v rychlostech do 35 kilometrů v hodině se ale vůz "vyšplhá" až o 45 milimetrů výše. Naopak v rychlostech nad 120 kilometrů v hodině, se vůz přikrčí o 15 milimetrů níže, než je jeho základní světlá výška.

Jelikož je však A6 Allroad v první řadě spíše manažerským automobilem, než vozem pro terénní dobrodružství, lze ho vybavit množstvím komfortních prvků. Například elektricky nastavitelnými sedačkami s variabilními bočními polštáři. Lze je navíc doplnit o masážní funkci. Komu nevoní přírodní prostředí, může jej přehlušit za pomoci paketu Air Quality, který parfémuje interiér a současně zahrnuje rovněž ionizátor.

Audi A6 Allroad není úplně přeborníkem v parametru maximálního objemu kufru, ale 565 litrů, případně 1680 po sklopení opěradel zadních sedaček není zase úplně málo. Variabilitu interiéru navíc zvyšuje rozdělení zadních sedadel v poměru 40:20:40.

Na oslavu 20letého výročí modelu Audi nabídne speciální edici "20 years allroad". Zákazníci budou moci volit ze tří baterv - zelené Gavial, bílé Glacier a hnědé Soho. Vůz bude možné rozpoznat od běžných variant třeba i díky černým specifickým kruhům Audi a černým vnějším zpětným zrcátkám. Dovnitř se pak budou montovat černá sportovoní sedadla čalouněná kombinací kůže a Alcantary a ozdobné hliníkové obložení.
Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů