Audi A8 L Extended je natažená A8 pro šest lidí. Měří více než 6,3 metru

Our theme
Redakce | 11.04.2016
dalších 8 fotek
Audi A8 L Extended. | foto: Audi
Německá automobilka Audi ukazuje, že umí vyhovět i hodně nezvyklým požadavkům svých klientů. Tedy pokud na to mají peníze. Na přání jednoho evropského zákazníka totiž Audi postavila obrovskou šestimístnou limuzínu vycházející z modelu A8.
Novinka dostala všeříkající přídomek Extended (česky "prodloužený"). A vypadá opravdu působivě. Na délku měří 6,36 metru, přičemž rozvor dosahuje 4,22 metru. Auto prý už vyvolalo zájem u dalších zákazníků, kteří si u Audi tuto nevšední limuzínu z individuální výroby objednali také.

Výrobce se chlubí, že do vývoje a výroby vozu investoval necelý rok. Velkou výzvou bylo především zajištění bezpečnosti a tuhosti karoserie společně s návrhem elegantní siluety.

Audi A8 L Extended.


Audi A8 L Extended těží z výhody lehké karoserie sériově vyráběného modelu, která používá koncept prostorového rámu Audi Space Frame a je téměř kompletně zhotovena z hliníku. I tak ale dlouhá novinka váží 2418 kilogramů.

V rámci zakázkové výroby prodloužili inženýři boční prahy a středový tunel výtlačně lisovanými profily z hliníku, které slouží také k vedení vzduchu tunelem.

Dvojitá zadní stěna odděluje prostor pro cestující od zavazadlového prostoru. Do střechy pak byly integrovány doplňkové hliníkové uzavřené profily kruhového průřezu a příčné výztuhy. Díky tomu prý dosahuje torzní tuhost a tuhost v ohybu téměř úrovně modelu A8 L s prodloužený rozvorem.

Audi A8 L Extended.


A8 L Extended přesahuje svým rozvorem a vnější délkou "běžnou" A8 L v obou případech o 1,09 metru. Tak výrazná změna si samozřejmě vyžádala kompletní přepracování karoserie od předních sloupků. Audi navíc do střechy integrovalo skleněné střešní okno o délce 2,40 metru. Nadměrnému zahřívání interiéru při na slunci pak zabraňují sluneční rolety – pro každou řadu sedadel jedna.

Všichni cestující sedí ve směru jízdy. Sedadla jsou čalouněna měkkou kůží Valcona v sametově béžovém odstínu. Druhá i třetí řada je tvořena elektricky nastavitelnými samostatnými sedadly, které ve třetí řadě odděluje středová konzola doplněná displejem zábavního systému a chladicím boxem.

Audi A8 L Extended.


Pohon zajišťuje přeplňovaný třílitrový šestiválec TFSI s výkonem 310 koní (228 kW) a točivým momentem 440 Nm. Limuzína zrychlí z nuly na 100 km/h za 7,1 sekundy a dosahuje elektronicky omezené nejvyšší rychlosti 250 km/h. Síla motoru putuje přes osmistupňovou samočinnou převodovku na všechna kola.

Cenu modelu A8 L Extended Audi nezmínilo, rozhodně ale musíme počítat s výrazně vyšší sumou než 3 792 900 Kč, kolik stojí vrcholná A8 L s prodlouženým rozvorem a dvanáctiválcovým motorem.
Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů