Audi potvrdilo výrobu elektrického SUV. Q6 e-tron dorazí v roce 2018

Our theme
Redakce | 24.01.2016
dalších 9 fotek
Audi
Německá automobilka Audi začne na počátku roku 2018 vyrábět luxusní SUV s čistě elektrickým pohonem. Na trh se dostane s označením Q6 e-tron a nabídne výkon přes 430 koní a dojezd více než 500 kilometrů.
Vůz bude vycházet z konceptu e-tron quattro, který byl představen loni v září na autosalonu ve Frankfurtu. Automobilka potvrdila, že nové SUV, které se velikostí zařadí mezi modely Q5 a Q7, dostane zajímavě řešené pohonné ústrojí.

Jako základ automobilu poslouží upravená koncernová platforma MLB, podvozek zřejmě využije pětiprvkové zavěšení vpředu i vzadu, adaptivní tlumiče a řízení zadní nápravy.

Produkční verze pak stejně jako koncept dostane hned tři elektromotory. Jeden pohání přední nápravu, zbývající dva působí na zadní nápravu. Celkový výkon soustavy je 435 koní (320 kW), krátkodobě ale může řidič využít dokonce nejvyššího výkonu 503 koní (370 kW). Točivý moment přesahuje 800 Nm.

Koncept Audi e-tron quattro.



Pokud bude Audi Q6 e-tron stejně rychlé jako studie, můžeme očekávat zrychlení z klidu na stovku pod pět sekund - u konceptu výrobce uváděl čas 4,6 vteřiny.

Do "série" si elektromobil má přenést také baterie o kapacitě 95 kWh, které prý zajistí dojezd více než 500 kilometrů. Kombinovaný systém pak umožňuje nabíjení stejnosměrným nebo střídavým elektrickým proudem.

Další informace zatím chybí, není tedy například jasné, zda produkční provedení dostane možnost bezdrátového dobíjení, aktivní aerodynamiku využívající pohyblivé prvky na přídi, bocích a zádi, které vylepšují obtékání vozu vzduchem, nebo velký solární panel na střeše.

Koncept Audi e-tron quattro.


Při představení konceptu se zástupci značky nechali slyšet, že by případné sériové provedení mohlo stát podobně jako "lépe vybavený" model A6. Předpokládat tak lze cenu přesahující 2 miliony korun.

Audi kvůli elektrickému SUV bude muset přesunout výrobu několika dalších modelů. Q6 e-tron se totiž (společně s bateriemi) bude vyrábět v Bruselu, kde v současnosti probíhá produkce malého hatchbacku A1. Ta se tedy přesune do španělského Martorellu, což si ovšem zase vyžádá přemístění výroby modelu Q3 do maďarského Györu.

Kromě elektrické verze nového SUV Q6 by později měla dorazit i vodíková varianta s přídomkem h-tron.
Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů