Audi prý zařízne supersport R8. Nové generace už se nedočkáme

Our theme
Daniel Fuglevič | 27.12.2017
dalších 19 fotek
Audi R8 V10 RWS. | foto: Audi
Podle zatím oficiálně nepotvrzených informací to má Audi R8 spočítané. Německá značka prý totiž do budoucna neplánuje novou, celkově již třetí generaci svého supersportu. V roce 2020 mu tak nejspíše zamáváme na rozloučenou. Důvodem mají být nízké prodeje současného modelu.
Informace o ukončení produkce Audi R8 pocházejí z amerického webu Automobile Magazine, který vcelku podrobně zveřejnil budoucí plány divize Audi Sport. Prozatímní spekulace totiž zmiňují, že Audi celkově se supersporty v nadcházejících letech nepočítá.

Jeden z posledních supersportů s atmosféricky plněným motorem se tak nemá dočkat třetí generace v roce 2020, na rozdíl od sesterského nástupce Lamborghini Huracán. Místo toho prý Audi plánuje ukončení modelové řady R8, jelikož prodeje současné generace nejsou kdovíjak vysoké.

Podobný osud nicméně zasáhnul již elektrickou verzi R8 e-tron, kterou Audi přestalo vyrábět minulý rok, neboť model si koupila ani ne stovka zájemců. Vypadá to tedy, že ani elektrifikovaná budoucnost supersport R8 nezachrání.

Před nedávnem se také objevily zprávy, že vedení Audi Sport by si v budoucnu přálo vytvořit nový hypersport, který by používal osmiválec s výkonem okolo 1000 koní, vytvořený na základě motocyklové techniky Ducati. Audi totiž italskou značku motorek vlastní. Bohužel, s touto představou se máme také nadobro rozloučit.

Jakýmsi posledním hurá bude v rámci života Audi R8 pravděpodobně nová základní verze. Ta by současné varianty s 5,2litrovým desetiválcem o výkonu 540 koní (397 kW) a 610 koní (449 kW) rozšířila o novou verzi s 2,9litrovým dvakrát přeplňovaným šestiválcem o výkonu kolem 470 koní (346 kW). Tuto motorizaci nyní používají modely RS 5 Coupe a RS 4 Avant. V R8 bychom se jí měli dočkat už příští rok.

Mezi dalšími zatím nepotvrzenými zprávami se následně objevily i plány uvedení nového výkonného SUV RS Q8, které by používalo stejný osmiválec jako Lamborghini Urus a na trhu se objevilo v roce 2020. Mimo to prý Audi také pracuje na elektromobilu podobném nadcházejícímu Porsche Mission E. Vůz je dokonce popisován jako moderní, elektrická interpretace ikonického Audi Quattro.
Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů