Nenechte si v Praze ujít Automobilové klenoty. Vyhrajte na akci vstupenky zdarma

Our theme
Jiří Humplík | 19.04.2024
Zbrojovka Z18 sport, 1927 | foto: Se souhlasem Galerie Golf Hostivař
Automobilové klenoty – Concours d´ Elegance jsou přehlídkou a soutěží vzácných historických automobilů. Již počtvrté se tato akce bude poslední dubnovou sobotu konat v areálu golfového hřiště Galerie Golf Hostivař. Vystavená vozidla zhodnotí odborná porota i diváci. Vrcholem akce bude moderované defilé automobilů na červeném koberci. A vy díky naší soutěži můžete na Automobilové klenoty získat vstupenky zdarma.
Kombinace travnaté přírodní plochy golfového hřiště s nablýskanými luxusními historickými vozidly je úspěšná po celém světě.

Pražské Automobilové klenoty byly inspirovány nejprestižnějšími světovými soutěžemi v kalifornském golfovém resortu Pebble Beach a u jezera Como v Itálii, kterých se zúčastňují nejvzácnější vozidla ze všech koutů zeměkoule.

První tři ročníky pražské akce se setkaly s velkým úspěchem jak ze strany vystavovatelů, tak návštěvníků, letos se tedy pořádá již čtvrtý ročník, a vězte, že bude na co koukat.

Připomeňte si Automobilové Klenoty 2023: 
Desítky špičkových historických vozů na jednom místě
Přehlídky se zúčastní desítky špičkových historických vozidel, která jsou organizátory pečlivě vybírána ze všech obdržených přihlášek. Do přehlídky jsou nominovány jen ty vozy, které splní nejpřísnější kritéria kvality, originality a unikátnosti.

Již sama účast na akci je tedy známkou vysoké kvality každého přijatého automobilu. Vystavená vozidla bude následně v rámci soutěže elegance (Concours d´Elegance) hodnotit odborná porota a vítězná vozidla pak získají v přibližně tuctu kategorií prestižní ocenění. Tradičně bude také vyhlášen celkový vítěz přehlídky.

V rámci veřejné ankety pak může každý návštěvník akce dát svůj hlas exponátu, který se nejvíce líbil jemu.

Soutěž o vstupenky na Automobilové klenoty 2024
Máme pro vás tři soutěžní otázky. Pokud pro každou z nich vyberete správnou odpověď, budete mít šanci vyhrát vstupenky na Automobilové klenoty 2024 v Praze. Své odpovědi posílejte na e-mail jiri.humplik@denik.cz. Jako Předmět emailu uveďte: Soutěž o vstupenky na Automobilové klenoty 2024. A nezapomeňte na sebe poslat i kontaktní údaje. Ohodnotíme celkem 8 výherců: tři získají 2 vstupenky a 5 dalších rodinnou vstupenku. Soutěž se řídí Pravidly Deníku.

SOUTĚŽNÍ OTÁZKY

Kolikátý ročník Pražských automobilových klenotů se letos koná?
A) třetí ročník
B) pátý ročník
C) čtvrtý ročník

Jaký vůz je nejstarším vozidlem výstavy?
A) Hispano Suiza H6B
B) Disk
C) Autocar Type VIII

Jakým přívlastkem je označován závodní automobil Zbrojovka Z18 sport?
A) Blesk
B) Pekelník
C) Rychlík 
Co také Automobilové klenoty 2024 představí
Mercedes-Benz 680 S, 1929 
Vyrobila ho společnost Mercedes Benz v roce 1928, poté jej odeslala do Švýcarska, kde byla u firmy Gangloff opatřena sportovní karoserií. V roce 2018 vůz zakoupili současní majitelé František a Robert Kudelovi. Vůz byl v jejich renovační dílně po 3 letech kompletně zrenovován a uveden do původního stavu. V roce 2022 se úspěšně prezentoval v Anglii na soutěži elegance Salon Privé. Vloni v roce 2023 se účastnil srazu a jízdy kompresorových mercedesů po Německu a výstavy v Kalifornii Concours Elegance Pebble Beach.

Mercedes-Benz 680 S, 1929, zdroj: Se souhlasem Galerie Golf Hostivař


Hispano Suiza H6B, 1925 
Hispano Suiza H6B byla v roce 1925 odeslána do slavné karosárny Jacques Saoutchik. Tam věnovali velkou pozornost každému detailu na luxusní karoserii. Vůz byl vybaven světlomety a hledáčkem Bleriot a přístroji Jaeger na přístrojové desce. Vozidlo bylo v letech 2024–2024 profesionálně renovováno s maximálním zaměřením na dodržení originality vozidla. Vůz v této době doslat nový vínový kabát, který vyniká s elegantní karoserií Jacques Saoutchik.

Hispano Suiza - 1929, majitel Pavel Beran, vozidlo po německé závodnici Heidi Hetzer, která s ním absolvovala cestu kolem světa, karoserie od pařížské firmy Belvallette, zdroj: archiv Automobilové klenoty


Autocar Type VIII, 1902 
Nejstarší vozidlo výstavy. Autocar Type VIII byl prvním dvouválcem vyráběným v USA. Auto je v maximálně původním stavu a má certifikát původnosti přiděleným královským autoklubem – Royal Auto Club London. Již 4x absolvoval jízdu London-Brighton, která je určena pouze pro vozidla do roku výroby 1904, včetně posledního ročníku v roce 2023.

Autocar Type VIII, 1902, zdroj: Se souhlasem Galerie Golf Hostivař


Disk, 1924 
První sériově vyráběný automobil Zbrojovkou Brno. Byly u něj použity tehdy moderní prvky – byl užit čtyřválcový dvoudobý motor vlastní konstrukce,  modifikován z původního motoru pro vůz Omega, má tuhou samonosnou čtyřmístnou karoserii,  frikční převodovku 5 + 1 se sloučeným ovládáním řazení/spojka, planetovou převodovku řízení. Tento automobil, který Československá Zbrojovka uvedla na trh přesně před 100 lety.

Disk, 1924, zdroj: Se souhlasem Galerie Golf Hostivař


Zbrojovka Z18 sport, 1927
Závodní automobil Z18/S byl postaven v roce 1927 v Československu brněnskou Zbrojovkou.  Konstrukce vozu byla výjimečná – dvoudobý motor byl vybaven mechanickým kompresorem a šoupátkovým rozvodem sání.  Tím bylo dosaženo vysokého výkonu, díky kterému byl vůz velmi úspěšný na závodních tratích, v roce 1930 jako první československý závodní vůz startoval na legendárním závodním okruhu Nürnburgring. Pro mimořádný řev motoru bývá označován jako „Pekelník“.

Zbrojovka Z18 sport, 1927, zdroj: Se souhlasem Galerie Golf Hostivař


Program přehlídky
Areál golfového hřiště Galerie Golf Hostivař – sobota 27. dubna od 10 do 17 hodin.

• Výstava několika desítek vybraných automobilů.
• Ocenění vozidel odbornou porotou i diváky.
• Moderované defilé vozidel na červeném koberci.
• Prohlídka uměleckých děl Galerie Golf Hostivař.
• Živá hudba.
• Program pro děti.
• Občerstvení na venkovní ploše.
• Aukce historických vozidel, motocyklů a automobilů.
Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů