Opravdoví pomocníci v autě: Tyto prvky výbavy při objednávání zaškrtněte!

Our theme
Jiří Švamberk | 12.11.2018
dalších 16 fotek
foto: archiv
Současné automobily jsou prošpikovány technologiemi, které ještě na začátku století byly doslova sci-fi. Dnes jsou mnohdy součástí standardní výbavy všech nových aut. Některé jsou zbytečné, bez jiných si řízení už nedokážeme představit. Vybrali jsme pro vás ty, které stojí za to mít.
1. LED světlomety

Vidět a být viděn, základní pravidlo při pohybu na veřejných dopravních komunikacích. Tento komfort nám přinášejí světlomety, jejichž vývoj zaznamenal během posledních deseti let doslova raketové tempo. Současným vrcholem jsou full-LED světlomety s laserovým dálkovým světlem, díky nimž v noci vidíte na vzdálenost až 600 metrů. Jejich bílé, dennímu podobné světlo v kombinaci s adaptivním natáčením a zhasínáním jednotlivých světelných modulů výrazně usnadňuje řízení v noci. Nehledě na to, že auta vybavená tímto typem světlometů vypadají naprosto fantasticky. A také vám odpadá nutnost měnit žárovky...



2. Hlídání mrtvého úhlu

Bývaly doby, kdy si řidiči do zpětných zrcátek vlepovali dodatečné sklíčko, aby tak pokryli takzvaný mrtvý úhel, který stojí za množstvím dopravnách nehod. Malé výstražné kontrolky za vás odvedou práci, která byla svého času dost náročná, protože jeden pohled do zpětného zrcátka zkrátka nemusel stačit. Dnes je tento systém tak propracovaný, že dokonce umí detekovat vozy přijíždějící ze strany ve chvíli, kdy vy se snažíte vycouvat z parkovacího stání.



3. Varování před opuštěním jízdního pruhu

Tento systém je fantastický zejména při jízdě na dálnici. Protože rozptýlit se nechají i ti nejlepší řidiči z nás, a to zejména když je člověk unavený třeba z dlouhého pracovního dne. Tento systém využívá kamer, které sledují pruhy na vozovce. Pokud vozidlo začne nechtěně opouštět zvolený jízdní pruh, systém „spícího“ řidiče varuje zvukovými signály, vibracemi a zásahy do volantu.



4. Automatické nouzové brzdění

Tento systém také řidiči pomáhá ve chvilkách nepozornosti, především ve městech, kde je doprava velmi hustá. Pokud se blížíte k vozu před vámi příliš rychle, systém vyšle zvukové a optické varování. Pokud řidič včas nereaguje, automobil začne automaticky brzdit s cílem zabránit nebo alespoň minimalizovat. Tento systém zatím není součástí sériové výroby, ale nebude trvat dlouho a stane se tak.



5. Couvací kamera

Couvat s automobilem je disciplína, která ještě nedávno patřila k těm náročnějším. Své o tom vědí především ženy. Velkou úlevou nejen jim přinesly parkovací senzory, ale skutečný průlom v kauzách odřených nárazníků a přejetých domácích mazlíčků zaznamenaly až couvací kamery, které dokážou zobrazovat také 360° pohled z ptačí perspektivy. Prvním výrobcem, který tento asistenční systém nabídl, byl Nissan. Dnes jde o volitelnou výbavu dokonce i u modelů nižších segmentů.



6. Adaptivní tempomat

Už klasický tempomat je výtečný pomocník na dlouhých cestách, ovšem adaptivní tempomat posouvá cestovní komfort ještě o kus dál. Systém tvořený radarem a kamerou monitoruje rychlost vozu jedoucího vpředu a podle ní upravuje rychlost vašeho vozu. Některé systémy dokonce umí zcela zastavit, například v případě dopravní zácpy na dálnici, a znovu ho rozjet. Dříve byly tyto až příliš horlivé, takže se sílící dopravou byl spíše otravný. Dnešní systémy už umí před blížícím se pomaleji jedoucím vozem akusticky varovat, takže vy můžete začít předjíždět dřív, než auto začne zpomalovat.



7. Automatické otevírání víka zavazadelníku

Ford v roce 2013 jako první představil automatické otevírání víka zavazadelníku. Tato komfortní funkce umožňuje bezkontaktní otevírání zavazadelníku pomocí pohybem nohy pod zadním nárazníkem. První verze úplně nefungovaly, jak měly, a majitelé na parkovištích s rukama plnýma nákupu vypadali poněkud směšně, ale dnes je tento systém 100% funkční.



8. Masážní sedadla

Pokud trávíte v autě dlouhé hodiny, jsou sedadla tím nejdůležitějším. A nejlepší jsou ta, co mají masážní funkci. Z vlastní zkušenosti víme, že třeba zadní sedadla v Lexusu LS 600h umí řešit i náhlý záchvat migrény…



9. Apple CarPlay a Android Auto

Ještě nedávno bylo propojení s chytrým telefonem omezeno pouze na to, že jste přes USB zdířku telefon nabíjeli. Bluetooth umožni volání a pouštění hudby. Moderní auta lze s telefony propojit tak, že je možné využívat téměř všechny jeho a aplikace. Apple CarPlay a Android Auto dokonce umí nahradit i vstavěnou navigaci.

Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů