V úterý začíná pařížský autosalon: Lákají hlavně stánky Audi, BMW a Mercedesu

Our theme
Jan Markovič | 01.10.2018
dalších 52 fotek
BMW Z4 | foto: BMW
Záplava nových SUV včetně nejrychlejšího modelu od Škody, luxusní kupé BMW nebo pravověrný off-road Suzuki. To jsou jen některé zajímavé novinky, které se předvedou na letošním autosalonu v Paříži. Začíná už v úterý. Přinášíme přehled aut, která při jeho návštěvě nesmíte vynechat.
Domácí automobilka Škoda patří do hledáčku téměř každého českého návštěvníka, který letos do Paříže zavítá. Na stánku bude k vidění její nejrychlejší SUV Škoda Kodiaq RS, které pohání naftový čtyřválec 2.0 BiTDI o výkonu 240 koní. Maskovaný vůz před nedávnem pokořil rekord a stal se nejrychlejším sedmimístným SUV na obávaném okruhu Nürburgring. Kromě tohoto modelu se na stánku předvede i menší SUV Karoq ve dvou variantách – terénní Scout a stylové Sportline. Očekává se také představení nového konceptu Vision RS, který bude předobrazem další generace modelu Rapid Spaceback.

Škoda Kodiaq RS


Mimochodem, Kodiaq dostane v Paříži také nového sourozence. Na stánku koncernově spřízněné značky Seat se představí velké SUV Terraco, které také využívá platformu MQB A+. Šapnělská automobilka tak už nabízí celkem tři SUV modely ve svém portfoliu. Terraco je zajímavé i tím, že má kufr o kapacitě až 760 litrů, což je víc, než Kodiaq.

Seat Terraco


Nejvíce nových modelů ovšem najdeme u luxusní značky koncernu Volkswagen. Audi tu představí hned tři velmi zajímavé vozy. Zásadní novinkou je Audi e-tron, které je prvním elektromobilem značky a jak jeho vzhled napovídá, jde o další SUV. Automobilka slibuje dojezd až 400 kilometrů na jedno nabití. Auto se ovšem dostane do prodeje na konci roku 2019. Čekání zkrátí další novinky. Třeba nová generace Audi Q3, která oproti předchozí výrazně narostla a má i lepší jízdní vlastnosti. Audi v Paříži předvede také svůj nový nejmenší model Audi A1 Sportback.

Audi e-tron


Nálož novinek však chystá i konkurenční BMW. Nejvíce pozornosti zřejmě přitáhne řada 8, díky které bude moci začít konkurovat Mercedesu s jeho velkým vozem S Coupé. Pod kapotou bude osmiválcový motor o výkonu 530 koní. Dá se očekávat velmi komfortní svezení. O něco sportovněji je zaměřena nová generace BMW Z4, na kterou se dlouho čekalo. Stylový vůz s pohonem zadních kol nabídne benzinové motory a pohon zadních kol. Určitě nejprodávanější novinkou však bude BMW X5. SUV narostlo na délku a natáhlo svůj rozvor o 42 mm, což slibuje více místa v kabině. Auto půjde do prodeje ještě na podzim.

BMW 8


Aby byla trojice luxusních německých značek kompletní, podívejme se k Mercedesu. Ten bude v Paříži představovat novou generaci SUV GLE, které je právě přímým konkurentem BMW X5. Zdá se tedy, že se schyluje k tvrdému souboji. Hlavním trumfem má být nasazení mild-hybridního pohonného systému, v plánu je i plug-in hybridní verze. Kromě SUV ale na stánku Mercedesu zazáří i sportovní modely. Chystá se malé A 35 AMG poháněn čtyřválcem o výkonu 306 koní a také čtyřdveřová verze sportovního AMG GT s mild-hybridním pohonem.

Mercedes-Benz GLE


Co chystají domácí francouzské značky? Například Citroën se rozhodl, že po představení v Číně, pošle své středně velké SUV C5 Aircross také na evropský trh. Auto má shodný základ s Opelem Grandland X a Peugeotem 3008, což kromě jiného znamená, že se u něj nedočkáme pohonu všech kol. Auto láká hlavně na nápadný design.

Citroën C5 Aircross


Peugeot zase k letošní novince v podobě manažerského modelu 508 chystá i jeho praktičtější variantu 508 SW. Auto má kufr o kapacitě 530 litrů, což je o 30 méně než v předchozí generaci. Automobilka šla totiž proti proudu a rozhodla se vůz zmenšit. Je ale také o 70 kg lehčí a navíc se pyšní stylovými bezrámovými dveřmi, což je v této kategorii rarita.

Peugeot 508 SW


I když bude na pařížském autosalonu dost značek chybět, asijské automobilky si účast vesměs nenechají ujít. Japonci mají šanci zaujmout nápadným off-roadem Suzuki Jimny, které se konečně po mnoha letech dočkalo nového nástupce. Stále nabídne skvělé schopnosti v terénu díky připojitelnému pohonu všech kol, uzávěře diferenciálu, redukční převodovce a malým rozměrům, které jsou na lesní cesty ideálem.

Suzuki Jimny


Toyota přiveze hned několik novinek, zajímavá je hlavně Camry. Jde o nejprodávanější sedan v USA, který se kdysi nabízel i v Evropě. Nyní se na starý kontinent vrací zpět. A kupodivu jen s jediným dostupným pohonem – hybridem o výkonu 218 koní. Japonci zjevně vycítili, že je po zavedení nových emisních regulí správný čas na nástup takového auta. Nebude chybět ale ani nová generace Toyoty RAV4, která dostala výrazně drsnější vzhled.

Toyota RAV4


Pod Toyotu patří luxusní značka Lexus, i ta do Evropy pošle model, který zatím jezdil hlavně v USA. Jde o Lexus ES, který v evropské nabídce nahradí odcházející sedan vyšší střední třídy GS. Bude se prodávat jen s hybridním pohonem pod označením 300h. Není potřeba dlouho hádat, že půjde o stejný systém jako ten, který najdeme pod kapotou Toyoty Camry.

Lexus ES


Pěknou novinku si ale chystají i Korejci, konkrétně automobilka Kia. Ta v Paříži předvede novou karosářskou verzi svého modelu Ceed nazvanou ProCeed. Nejde ale o kupé jako v minulosti, nýbrž o sportovně střižený shooting brake. Vůz má karoserii kombi, ale výrazně nižší. Do kufru se vejde 594 litrů nákladu.

Kia ProCeed


Auta pro letošní autosalon v Paříži si můžete prohlédnout v obsáhle galerii pod článkem.
Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů