Benzinové V6 už pod kapotou Jaguarů XE a XF nenajdete. Důvod asi uhádnete

Our theme
Daniel Fuglevič | 22.04.2018
Jaguar XE S. | foto: Jaguar
Zájemci o Jaguary XE a XF v nejvýkonnějších verzích s benzinovými šestiválcovými motory by si měli pospíšit. Automobilka totiž potvrdila, že motory V6 už nebude u těchto modelů v Evropě nabízet.
Vrcholné sedany Jaguar XE S a větší XF S (včetně kombi Sportbrake) tak už zanedlouho v nabídce nenajdete, přičemž z konfigurátorů ve Velké Británii již nadobro zmizely. O modely vybavené třílitrovými šestiválci s kompresorem totiž podle Jaguaru nemělo mnoho lidí zájem. Navíc motory o výkonu 380 koní (279 kW) by zanedlouho nevyhovovaly po stránce emisí.

„Verze o výkonu 380 koní zaujímaly pouze 2 procenta celkových prodejů řady XE a XF na britském trhu. Společně s nevyhnutelnými změnami v emisních normách tak bylo rozhodnuto tyto varianty odstranit z nabídky ve Velké Británii i zbytku Evropy,“ sdělil zástupce britského Jaguaru magazínu Car Throttle.

Všechny ostatní benzinové motory modelů XE a XF budou sice nyní vybaveny filtry pevných částic, jelikož je ovšem o šestiválcové verze XE S a XF S tak malý zájem, úprava by se automobilce po finanční stránce jednoduše nevyplatila. Nakonec tedy v nabídce obou modelových řad zůstanou jen přeplňované čtyřválce.

Jaguar XE S už přitom nahradila nová varianta XE 300 Sport, která má pod kapotou lehčí dvoulitrový čtyřválec s turbem. Ten sedanu zajišťuje rovných 300 koní (221 kW) putujících na všechna kola. Vůči šestiválcové variantě je ale každopádně novinka o špetku pomalejší se zrychlením z nuly na 100 km/h za 5,4 sekundy, XE S tuto disciplínu zvládlo za přesných 5 sekund.

Zájemce v Česku potěší, že odchozí šestiválcové modely XE S a XF S jsou u nás ještě stále v nabídce a prodejci budou určitě k mání i řadu skladových vozů. Být ale vámi, stejně si raději pospíšíme.
Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů