BMW 1M si pozoruhodně drží cenu. Mladá ojetina stojí skoro jako nový nástupce

Our theme
Dominik Valášek | 10.04.2018
dalších 14 fotek
BMW 1M. | foto: BMW
BMW 1M bylo vždy poněkud zvláštní auto, v zásadě poskládané z různých dílů. Karoserie jedničkového kupé se svalnatými blatníky dostala podvozkové komponenty z modelu M3 a pod kapotou se objevil přeplňovaný šestiválcový třílitr o výkonu 340 koní (250 kW). A tento recept slavil ohromný úspěch.
Malá 1M byla specifické a zajímavé auto, kterého se však nevyrobilo až tolik kusů. Ve finále vyjelo z bran mnichovské automobilky 6309 vozů, ačkoliv původní plán byl ještě skromnější. 1M mělo sloužit coby limitovaná edice s výrobním limitem 2700 kusů.

Možná právě proto se vůz z roku 2011 stal za relativně krátkou dobu klasikou.

Původní cena v roce 2011 činila na českém trhu 1,3 milionu korun. A tu si 1M prakticky po celou dobu drží. Takže pokud si dnes chcete dopřát hezký a málo jetý kus, připravte si prakticky totožnou částku. Po krátkém období, kdy stálo 1M pod milion korun, se dnes i ty ojetější kusy drží zpátky na milionu.

Vozy s nízkým nájezdem okolo 30 000 kilometrů potom vychází na částky přes 1 300 000 korun a výjimkou nejsou ani exempláře prodávané za 1 500 000 korun a výš.

Je potom drobnou ironií, že přímého nástupce 1M, tedy kupé M2, zakoupíte od BMW zcela nové za ceníkových 1 656 200 korun. Na roční kus s minimálním nájezdem vám přitom stačí jen něco málo přes milion.

Blíží se tedy doba, kdy 1M svého nástupce v cenách definitivně překoná. Už teď se jedná i přes nízké stáří o sběratelsky zajímavé auto, které mnoho majitelů drží v garáži a chodí se na něj tak maximálně koukat. Do sbírky a na budoucí investici si tedy kupte 1M, na jezdění potom novější M2. Ale kdo ví, třeba i ta bude jednou ceněným artiklem.
Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů