BMW oživí řadu 8. Původní velké kupé bylo výkladní skříň mnichovského pokroku

Our theme
Dominik Valášek | 15.05.2017
dalších 13 fotek
BMW řady 8 (E31). | foto: BMW
Po mnoha a mnoha letech přišla z německého BMW konečně zpráva, na kterou všichni fanoušci čekali. V příštím roce by měla z výrobních linek začít opět sjíždět řada 8, tedy velké kupé, jehož technika předčí vrcholnou limuzínu řady 7. Už první generace E31 z devadesátých let byla jakousi výkladní skříní, na kterou se vyplatí zavzpomínat.
Práce na BMW řady 8 začaly už v roce 1984, finální vývoj se rozjel v roce 1986. V září roku 1989 se velké kupé ukázalo na autosalonu ve Frankfurtu a brzy poté zamířilo do výroby a prodeje.

A vydrželo do roku 1999, přičemž vždy šlo o nejdražší model v nabídce BMW, jehož cena se po "přepočtu" na "dnešní peníze" pohybovala nad 3 miliony korun.

Čtěte také: BMW chystá velké kupé řady 8. Brzy ukáže koncept, podívejte se na první obrázek

Jenže přišlo ve špatné době, světová ekonomika se totiž na počátku devadesátých let dostala do recese. I proto původní řadu 8 můžeme označit jako propadák, na němž BMW prodělalo. Do roku 1999 vzniklo jen 31 062 exemplářů.

Design: Klínovitý tvar a mrkačky
Charakteristický tvar BMW řady 8, který se u mnichovské automobilky neobjevil nikdy předtím a ani nikdy poté, pochází z pera designéra jménem Klaus Kapitza. Ten navrhl velké a luxusní kupé, které rozhodně nemělo nahradit starší řadu 6 (E24), ale převýšit ji ve všech myslitelných ohledech.

Karoserie s důstojnou délkou 4,78 metru dostala klínovitou siluetu, jež byla na konci osmdesátých let velmi populární. Nizounký předek disponoval pochopitelně i tradičním párem ledvinek, přítomným na všech vozech BMW - ovšem jedná se o jedny z nejmenších, které kdy v Mnichově vznikly.

Čtěte také: Znáte naše první závoďáky? Prvenství patří Kopřivnici, kdy se přidala Boleslav?

Pro potřeby aerodynamiky se potom v přídi objevily vyklápěcí „mrkačky", což je pro BMW velmi netypické řešení. Podobně netypický je i fakt, že karoserii zcela chybí B sloupek. Jakmile jsou tedy přední i zadní okna stažena, vzniká velký, ničím nepřerušovaný otvor ve tvaru lichoběžníku.

Okna na dveřích jsou samozřejmě bezrámová a "osmička" byla prvním BMW, kterému při otevírání a zavírání dveří automaticky zajíždí okno pod vnější krycí lištu. To zajišťuje lepší hlukovou izolaci a také odolnost proti vykradení.

Vedle kupé bylo v plánu uvést na trh i kabriolet, ovšem tento projekt BMW nakonec zrušilo. Předpokládané prodeje by patrně neospravedlnily náklady na vývoj. Jediný existující exemplář tak skončil v muzeu značky v Mnichově.

Motorizace: Výhradně osm nebo dvanáct válců
Ačkoliv se v průběhu vývoje BMW zabývalo i třílitrovými řadovými šestiválci, finální volba nakonec padla ve prospěch větších a výkonnějších jednotek. V roce 1989 byla tedy řada 8 uvedena na trh jako 850i s dvanáctiválcem o výkonu 299 koní (220 kW).

Základní motor byl postupně doplněn ještě silnější variantou 850Ci o výkonu 326 koní (240 kW) a také nižší verzí 840Ci s osmiválcem o výkonu 286 koní (210 kW).

Vrcholnou volbu potom tvořila 850CSi, vybavená dvanáctiválcem s označením S70B56, která posílala k zadním kolům výkon 381 koní (280 kW). Jak napoví nápis „Powered by M" umístěný na krytu sání, jedná se o motor dodaný slavnou sportovní divizí.

Čtěte také: Porsche vyrobilo už milion exemplářů 911. Víte, kolik jich pořád jezdí?

V plánu byla i ostrá M8 s motorem o výkonu 550 koní. Bohužel stejně jako v případě kabrioletu zůstala i M8 nedokončena a jediný prototyp lze spatřit v muzeu.

Zajímavostí řady 8, kterou u nových BMW již rozhodně nenaleznete, byla možnost objednání manuální převodovky ke všem variantám. Vedle čtyř a pětistupňových automatů, se kterými byla vyrobena většina aut, byl vždy k mání také šestistupňový manuál.

U 850CSi dokonce výhradně manuál.

Řada 8 proto zůstává prvním a posledním BMW, u kterého šlo kombinovat dvanáctiválcový motor s ručně řazenou převodovkou.

Technika: Pouze to nejlepší. A nejsložitější
Aerodynamický design a výkonné motory bychom tedy měli, nicméně řada 8 byla ještě o něčem jiném. Velké kupé totiž sloužilo jako přehlídka nejlepších a nejmodernějších technologií, které byly v dané době dostupné. Mnoho prvků z výbavy dnes chápeme jako samozřejmé nebo dokonce zastaralé, ale koncem osmdesátých letech se jednalo o vrchol toho, co byl automobilový průmysl schopen nabídnout.

Jako jedno z prvních aut vůbec nabídla mnichovská "osmička" třeba škrticí klapku plynu, ovládanou elektronicky skrze servo. Dále byly k mání adaptivní tlumiče, posilovač řízení s variabilní účinností, víceprvková zadní náprava s pasivním zatáčením, elektronický stabilizační systém a další vychytávky.

Uvnitř se samozřejmě nacházela nepřeberná hromada elektricky ovládaných prvků od oken až po teleskopický sloupek volantu, který fungoval s paměťovou funkcí sedadel. Nechybělo rádio s měničem na šest CD, palubní telefon, palubní počítač a tak dále. Všechny prvky spolu také vůbec poprvé komunikovaly skrze sběrnici CAN bus.

Čtěte také: Policie "dostala" hybridní supersport BMW i8. Máte se ho bát?

Bohužel s pokrokovými technologiemi musela nutně přijít také obrovská složitost celého auta. BMW řady 8 má třeba dva akumulátor, po jejichž současném odpojení musí vůz na diagnostiku. Komplikovaná elektroinstalace často trpí na různé "bubáky" a běžně se stává, že některé prvky výbavy nefungují.

Nijak zásadně spolehlivé potom nebyly ani přetechnizované dvanáctiválcové motory. Navíc hmotnost přesahovala dvě tuny, takže velké kupé není právě úsporné. Zejména dvanáctiválce kombinované s dnes již zastaralými ztrátovými automaty uměly vyvolat v devadesátilitrové nádrži pořádný vír. Dvacet litrů na sto je zcela běžná spotřeba, ke které se často přidává i trocha oleje.

Rada na závěr: Kupujte, nebudou
Ačkoliv první a zatím jediné BMW řady 8 rozhodně nebylo bez chyb, jedná se o úžasný a v mnoha ohledech zcela revoluční vůz, fungující ve své době jako výstavní skříň technologického pokroku. I z toho důvodu dnes rostou jeho ceny vzhůru a rozhodně se neočekává, že by ještě někdy padaly dolů.

Čtěte také: Práce snů. McLaren hledá testovacího jezdce, stačí zkušenosti ze závodních her

Ceny nejlevnějších kusů s automatickými převodovkami se pohybují již od 300 tisíc korun, ale pokud se porozhlédnete po vzácnějších vozech s manuálními převodovkami, rostou částky přes půl milionu. Právě proto je BMW řady 8 z dnešního pohledu i zajímavou investicí.
Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů