BMW ukázalo i8 Roadster. A omladilo i kupé, které dostalo větší výkon

Our theme
Daniel Fuglevič | 30.11.2017
dalších 22 fotek
BMW i8 Roadster a i8 Coupé. | foto: BMW
Na otevřenou verzi sportovního hybridu i8 nás BMW již nějakou dobu lákalo. Roadster je však konečně tady a s ním přichází i celková modernizace řady i8. Změn se tak dočkalo i klasické kupé. Hlavní novinkou je přitom zvýšení dojezdu na jedno nabití.
BMW tedy kupé i8 „uřízlo“ střechu a vznikl tak nový Roadster. Ten se pyšní elektricky ovládanou plátěnou střechou, která se otevře a zavře během 15 sekund. V případě potřeby i za jízdy až do rychlosti 50 km/h.

Střecha se skládá do zadní části vozu a mezi ní a předními sedadly pak vzniká přibližně 100 litrů úložného prostoru. Na rozdíl od kupé s rozložením míst 2+2 zde totiž nejsou zadní sedačky.

Hliníkovou konstrukci mechanismu střechy BMW vyrobilo pomocí technologie 3D tisku. Zpevnění karbonového šasi pak navýšilo celkovou hmotnost Roadsteru vůči kupé o 60 kg na 1595 kg.

Po designové stránce se žádné velké změny u modernizované řady i8 neději a nový Roadster i Coupé mají jen lehce optimalizovanou aerodynamiku karoserie pro snížení odporu vzduchu.

Vylepšeno bylo ovšem plug-in hybridní ústrojí využívající elektromotoru a přeplňovaného 1,5litrového tříválce. Kombinovaný výkon byl u obou karosářských verzí zvýšen z původních 359 koní (264 kW) na 374 koní (275 kW). Celkový točivý moment zůstává na hodnotě 570 Nm.

Dále pak řada i8 dostala nové akumulátory s kapacitou 11,6 kWh, u současné verze mají 7,1 kWh. Díky tomu tak dokáže vůz jezdit častěji pouze na elektřinu a spalovacího motoru využívá méně.

Čistě elektrický dojezd se zvýšil z dřívějších 35 km na současných 53 km u Roadsteru a 55 km u Coupé. Díky častějšímu užívání elektromotoru se u Coupé snížila i normovaná (a v reálném světě nereálná) spotřeba z 2,1 litru na 1,9 litru na 100 km, u Roadsteru se zachovala na 2,1 litrech. Doba nabíjení akumulátoru na 100 procent zabere z klasické zástrčky kolem 4,5 hodiny.

Maximální rychlost obou verzí zůstává na elektricky limitovaných 250 km/h. Akcelerace z nuly na 100 km/h se u Coupé také nemění, stále ji zvládne za 4,4 sekundy. U těžšího Roadsteru je to 4,6 sekundy. Vzrostla ovšem maximální rychlost při jízdě čistě na elektřinu ze 70 km/h na 105 km/h.

Prodeje nového BMW i8 Roadster a také modernizovaného Coupé odstartují příští rok v květnu. Ceny prozatím nebyly zveřejněny. Současná verze i8 však začíná na 3 686 800 korunách, za novinku tak zájemci možná zaplatí o něco více.

Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů