Budoucí nejžádanější Audi? Po prvním svezení s modelem Q8 tomu věříme

Our theme
Radek Pecák | 02.08.2018
dalších 27 fotek
Auto jsme zkoušeli na silnicích v berounském okrese | foto: Audi
Na celém světě se z modelů značky Audi nejlépe prodává Audi A6. V Česku je to ale SUV Q7. Možná ho na čele žebříčku brzy vystřídá Q8. Už jsme ho měli možnost krátce vyzkoušet...
Už když jsem se blížil k místu české premiéry nových modelů Audi A6 a Audi Q7, která se odehrávala v areálu golfového resortu Albatross, tak jsem si říkal, jak asi tato velká auta budou "fungovat" na silnicích v bezprostředním okolí. Ty v současnosti bez přehánění patří k nejhorším v České republice. Jsou úzké, pokryté asfaltem té nejhorší kvality, který je navíc vydrolený, vymačkaný a pokrytý množstvím záplat. Ty navíc nezakrývají zdaleka všechna poškozená místa.

Moje skepse se ještě prohloubila, když jsem s klíčky od testovacího exempláře přišel na parkoviště a tam uviděl Q8 s koly o velikosti 22 palců. Jenže, během jízdy se ukázalo, že obavy byly bezpředmětné. Q8 je opravdu pohodlné i za takových podmínek. Jeden příklad za všechny: Když jsem přijel k jedné zatáčce, uviděl jsem, že se v ní potkám s protijedoucím traktorem s vlekem. Nezbylo nic jiného, než zajet co nejvíce ke kraji. Na normální silnici by tam byla krajnice. Zde však zela několik desítek centimetrů hluboká hliněná díra. Čekal jsem výrazné propadnutí vozu a od podvozku zvuk, který každý řidič slyší nerad. Jenže, nestalo se nic. Vůz se jen lehce naklonil, elegantně zhoupl a nevzrušeně pokračoval v jízdě zvoleným směrem. Super! Navíc vykroužit poloměr i dost utažených zatáček je díky příplatkovému natáčení zadní nápravy až neobvykle snadné.

SUV zrovna nejsou mojí nejoblíbenější kategorií aut. Q8 se mi však líbíl A to i z hlediska designu. Je totiž nápaditý. Počíná to novou osmiúhelníkovou maskou chladiče (takovou v budoucnosti budou dostávat všechna SUV značky), řešením zádi, která má v sobě něco ze vzhledu původního modelu Quattro a linií střechy. Ta je totiž jiná než u konkurentů, kterými jsou samozřejmě Mercedes-Benz GLE a hlavně BMW X6. Pokračuje souběžně s rovinou povrchu o něco dále, vlastně až za zadní sedačky. To má i praktický přínos. Na zadní sedačky se můžou posadit i hodně velcí dospělí jedinci, a nebudou muset sklánět hlavy. Se svojí tělesnou výškou 186 centimetrů jsem si to vyzkoušel.

I ta ovšem, v kombinaci se vzduchovým pérováním, umí zajistit velmi solidní jízdní komfort


Mnohem více času jsem ale pochopitelně strávil na sedačce řidiče. Ta je sportovně tvarovaná. Opěradlo s integrovanou opěrkou hlavy bylo však poměrně krátké.

TICHÝ INTERIÉR

Hodně technických prvků má Q8 společných s modelem Q7. V porovnání s ním je však o 66 milimetrů kratší, o 38 milimetrů nižší, avšak o 27 milimetrů širší. Rozvor mají oba vozy shodný. Vzhledem ke zkrácení zadního převisu je tedy logické, že kufr je v Q8 menší. Konkrétně má kapacitu stále velmi solidních 605 litrů. Ovšem na gigantický zavazadlový prostor v Q7 285 litrů ztrácí.

Pokud by někdo potřeboval naložit těžký předmět, může si díky příplatkovému vzduchovému odpružení, snížit výšku nakládací hrany. K zemi se pak karosérie přiblíží také tehdy, když rychlost přesáhne hranici 160 kilometrů v hodině. To jsem pochopitelně na zmíněných silnicích třetí třídy nezkoušel. Naopak jsem po vjezdu na čerstvě posekané obilné pole zvýšil v režimu Offroad podvozek o maximálních padesát milimetrů. Pod autem tak v tu chvíli bylo 255 milimetrů místa.

Momentálně se Q8 prodává pouze s jediným motorem. Tím je třílitrový šestiválcový turbodiesel s výkonem 286 koní. To je, jak jsem si ověřil v autě obsazeném třemi dospělými muži, dostatečná hodnota. Jen jsem byl chvilkami mírně rozpačitý z váhavého konání osmistupňové automatické převodovky Tiptronic. Zajímalo by mě, zda to nějak souvisí se standarně dodávaným mild hybridním systémem. Budu se tomu snažit přijít na kloub během standardního týdenního redakčního testu.

Audi Q8


Naopak mile překvapilo odhlučnění interiéru. A to i přesto, že u tohoto vozu jsou použita bezrámová boční okénka. Na dálnici jsem tentokrát nevjel, takže nemůžu posoudit, jak se projeví aerodynamický hluk, ovšem zvuk motoru, ani ten, který vydávají odvalující se kola, do kabiny nepronikal.

CHYSTAJÍ SE DALŠÍ DVA MOTORY

V příštích měsících se do motorového prostoru dostanou i další agregáty. Třílitrový turbodiesel, který má v této nejprve dodávané verzi označení 50 TDI, bude dostupný i v méně výkonné variantě (231 koní) s označením 45 TDI. Třetí možností se stane zážehový přeplňovaný motor, který má také šest válců a objem tři litry. Má kód 55 TFSI a disponuje maximálním výkonem 340 koní.

V tuto chvíli je známa cena pouze pro zmiňovanou variantu 50 TDI. Činí 1 945 900 Kč. V základní výbavě je už dvouzónová klimatizace, devatenáctipalcová kola z lehkých slitin, rádio s deseti reproduktory, parkovací senzory vpředu i vzadu, tempomat, LED hlavní světlomety a sada bezpečnostních asistentů.

Mezi prvky za příplatek jsou třeba sedačky s funkcí masáže a odvětrávání, systém pro natáčení zadních kol, zmíněný vzduchový podvozek, paket S-Line, čtyřzónová automatická klimatizace, audiosystém Bang&Olufsem, chytrá navigace nebo systém pro noční vidění.

Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů