Caterham ukázal svou budoucnost. AeroSeven zrychlí na stovku za 4 sekundy

Our theme
Redakce | 21.09.2013
další 4 fotky
Koncept Caterham AeroSeven. | foto: Caterham
Singapur /FOTOGALERIE/ - Tradiční britský výrobce malých a lehkých sportovních aut naznačil svou budoucnost. Během Velké ceny Singapuru totiž ukázal svůj nejnovější koncept AeroSeven, který pro značku představuje malou revoluci.
Caterham se proslavil především výrobou dvoumístného roadsteru Seven, jemuž se věnuje už 40 let. A stále se drží stejného designu, jen občas obmění techniku - ta však stále zůstává jednoduchá a auto je především mechanické.

Studie AeroSeven tento přístup trochu změní, dostane se totiž i na různé elektronické systémy, například kontrolu trakce, řízenou kontrolu startu či ABS. Novinkou u AeroSeven je také důraz na aerodynamiku.

To ostatní, zdá se, zůstává při starém. Vůz je tedy mimořádně lehký, i díky použití karbonu a kevlaru váží přibližně 600 kilogramů, a hodně rychlý. Pod kapotou najdeme dvoulitrový atmosférický motor původem od Fordu, který produkuje výkon 240 koní a až 207 N.m točivého momentu. Zrychlení na stovku je otázkou sotva 4 sekund. Poháněna jsou samozřejmě zadní kola, převodovka je šestistupňová a manuální.

Interiér i nadále vyznává jednoduchost a strohost, nenajdeme tu nic zbytečného. Caterham tak stále nehraje na nějaký luxus. Novinkou je však velká obrazovka ve středu palubní desky, díky níž řidič bude moci sledovat nejrůznější užitečné údaje či telemetrická data. AeroSeven lze řídit ve dvou jízdních režimech - okruhovém Race a pro běžný provoz určeném Road.

Nový Caterham, vycházející se studie AeroSeven, by měl dorazit v průběhu příštího roku.
Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů