Česko zasypává sníh. Víte, jak v zimě řídit?

Our theme
Daniel Fuglevič | 05.01.2017
Range Rover Evoque Convertible. | foto: Land Rover
Téměř celé Česko zasáhla "opravdová" zima se sněžením a mrazy. A média plní zprávy o náročných podmínkách na silnicích a bohužel i nehodách. Řídit v zimě totiž opravdu může být zrádné. Na některé nástrahy se ale můžete přichystat.
Řekněme, že vaše auto je na zimu perfektně připraveno. Zimní pneumatiky mají minimálně 4mm vzorek, vůz jste před jízdou pořádně očistili od sněhu a námrazy, dokonce jste zodpovědně dolili nemrznoucí směs do ostřikovačů.

Jak se ale chovat na silnici, abyste bezpečně dojeli do cíle a také nebyli hrozbou pro ostatní účastníky provozu? Připravili jsme pro vás několik základních rad.

Správná pozice za volantem

Správná pozice za volantem je základ - nejen v zimě. Ovlivňuje totiž vaše schopnosti ovládat auto sebejistě a účinně reagovat na nečekané situace. V zimě je to ještě důležitější. Opěradlo mějte nastaveno téměř kolmo, protože řidič v této pozici pod sebou nejlépe cítí, kam se auto stáčí a má jej nejblíže centru své rovnováhy. Obě ruce mějte uvolněně na volantu v pozici „tři čtvrtě na tři" a nohy vzdálené od pedálu tak, ať máte po úplném sešlápnutí spojkového pedálu nohu stále mírně pokrčenou. Ano, jsou to úplné základy. Od nich se ovšem odvíjí vše další.

Plynulá jízda

Plynulost je na sněhu či ledu klíčová. Volantem netočte zbrkle či nárazově a celkově zvolněte tempo. To samé platí pro přidávání plynu a brzdění. Rychlými zásahy do řízení si auto na kluzkém povrchu akorát přivedete do nechtěného smyku a zbytečně jej uděláte „nervóznějším". Přidávejte, jen pokud to opravdu potřebujete, a brzděte vždy opatrně s dostatečným předstihem. Ideální je však na brzdu šlapat co nejméně a raději si pomáhat brzděním motorem při podřazování.

Volkswagen Passat Variant.


Předvídejte

Koukejte daleko před sebe, buďte soustředění a předvídejte, co se může dít před vámi. Brzdná dráha na sněhu může být i pětkrát delší než na suché vozovce, na ledu dokonce delší ještě výrazněji. Skenujte provoz před vámi, přizpůsobujte rychlost stavu vozovky a dávejte pozor na měnící se povrch. Na volné části silnice si pro představu o množství přilnavosti zkuste chvilkově šlápnout silněji na brzdu. Taková ledovka schovaná pod čerstvou vrstvou prašanu dokáže zaskočit nejednoho profíka. A jestliže to není zcela nutné, nezastavujte pod kopcem, už byste se nemuseli hnout z místa.



Ohleduplnost a odstup od ostatních

Zde nejde pouze o prodloužení brzdné dráhy, pokud budete muset náhle zastavit. Odhrnutý sníh na krajnicích v některých úsecích razantně zmenšuje prostor nutný k manévrování a bezpečné jízdě dvou vozidel proti sobě. Buďte proto ohleduplní k ostatním řidičům. Zavčasu zpomalte a pokuste se v rámci možností udělat místo pro oba.

Mini Clubman ALL4.


Nespoléhejte na techniku a asistenty

ABS jistě dokáže zachránit mnoho špatně vypadajících situací. Musíte s ním ovšem umět pracovat. Jestli cítíte, že při razantnějším brzdění auto nezpomaluje a pedál vám takzvaně „kope do nohy", nepovolujte tlak na pedál a nechte ABS dělat svou práci. ESP a jeho přibrzďování kol při prokluzu je také často k nezaplacení, to ovšem neznamená, že by vám jeho kontrolka měla blikat v každé situaci. Nesnažte se za každou cenu technologiím slepě důvěřovat. Elektronické systémy stále neumí oklamat fyzikální zákony.

Čtěte také: PŘEHLEDNĚ: AWD, ESP, DCC. Víte, co tyhle zkratky znamenají?

Nemusíte jezdit za každou cenu

Nakonec rada nad zlato. Pokud se necítíte na zdolávání nástrah krutého zimního počasí, nevěříte sobě nebo třeba jen svému autu, nebo dokonce ostatním řidičům, nemusíte vyjíždět vůbec. Vyhnete se tak nepříjemnému stresu a případným problémům. A v hromadné dopravě si nakonec můžete přečíst třeba knížku, co jste dostali k Vánocům.
Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů