Challenger Demon bude monstrum s jedinou sedačkou a tlustým zadkem

Our theme
Dominik Valášek | 03.02.2017
Teaser na Dodge Challenger SRT Demon. | foto: Dodge
Už když Dodge poprvé oznámil chystaný Challenger SRT Demon – tedy výkonnější a rychlejší Challenger než dosud vrcholný Hellcat – zdůraznil, že vůz zhubne více než 90 kilogramů. Teď americká značka oznámila, co za onou ztrátou hmotnosti mimo jiné stojí.
Challenger SRT Demon, jehož výkon má přesahovat 800 koní (588 kW), bude prakticky závodním speciálem na sprinty, ovšem obdařeným běžnou silniční homologací. A jeho „výbava" tomu dost odpovídá.

Celkem se oproti staršímu Hellcatu ztratilo 97,5 kilogramu. Přesto ale finální hmotnost činí pořád dost macatých 1930 kilogramů.

Většina odtučňovací kůry má základ v oholeném interiéru. Že budeme zadní sedadla v Demonu hledat marně, to jsme tak nějak čekali. Ale že Dodge vyhodil i to přední, to je poněkud překvapující. Ve výsledku je tedy Demon pouze jednomístným autem.

Čtete také: Druh na vymření? Superaut s atmosférickým motorem zůstala hrstka, podívejte se

Ztratila se taky spousta izolačního materiálu (takže Demon bude výrazně hlučnější), z kompletního audiosystému zůstaly jen dva reproduktory a třeba sloupek řízení je nyní nastavitelný už jen manuálně. Kufr přišel o všechny koberce a samozřejmě i o rezervní kolo.

Další odlehčení probíhalo na podvozku. Duté stabilizátory pomohly uspořit necelých devět kilogramů a nová kola dalších 7.

Poněkud diskutabilní je ale zmenšení brzd. Kotouče o průměru 390 mm se šestipístkovými brzdiči, které nalézáme v Hellcatu, se mrskly na 360 mm a brzdiče jsou pouze čtyřpístkové. Dávat menší brzdy na silnější auto se nezdá jako dobrý nápad.

Čtěte také: Když ani devět „mega" nestačí. Toto jsou nejdražší auta na prodej v Česku

Odlehčovací metody ovšem nebudou zdaleka tím jediným extrémním prvkem, kterého se v souvislosti s Challengerem Demon dočkáme. Již dříve jsme se třeba dozvěděli, že vůz standardně obuje závodní semi-slicky Nitto NT05R, primárně určené pro závody ve sprintu. Bude se tedy jednat o vůbec první auto, které sériově dostane homologované gumy tohoto typu.

Krom toho se bude jednat o pěkně macaté gumy. Na všechna čtyři kola obdrží Demon rozměr 315/40 R18. Tím, že se objeví i na přední nápravě, připíše si Demon rekord za nejširší přední pneumatiky v historii.

Čtěte také: Nejrychlejší škodovky v Česku. Vypadají nenápadně, ale mají přes 400 koní

Každý z Demonů bude mít na štítku také jméno svého majitele a ke svému páníčkovi doputuje s krabicí nářadí a nástrojů, kterými půjde do určité míry přenastavit auto podle toho, zda se chystá na závodní trať, nebo prostě jen do ulic.

Jak bude Demon ve výsledku vypadat a hlavně jaký výkon a dynamiku nabídne, dozvíme se za dva měsíce na dubnovém autosalonu v New Yorku.

Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů