Chevrolet Camaro ZL1 se zúčastní slavného závodu 24h Le Mans

Our theme
Daniel Pecák | 07.03.2023
Chevrolet Camaro ZL1 je výsledkem spolupráce mezi Hendrick Motorsports, Chevroletem a Goodyearem. | foto: Chevrolet
Chevrolet ve spolupráci se společností Goodyear nasadí vůz Camaro ZL1 v kategorii Garage 56 v závodě 24 hodin Le Mans. Projekt je výjimečný tím, že Garage 56 je kategorie, v níž se představují nové technologie. Auto s inovativním technickým řešením se tak může zúčastnit závodu spolu s vozidly GT a s prototypy.
Chevrolet Camaro ZL1 je výsledkem spolupráce mezi Hendrick Motorsports, Chevroletem a Goodyearem. Tým pracoval na vývoji vozu a výrobce pneumatik se postaral o speciálně navržené gumy Goodyear Eagle, které jsou přizpůsobeny pro náročné podmínky závodů 24 hodin Le Mans.

Vozidlo je lakováno v modro-žluto-bílé barvě, což jsou odstíny společnosti Goodyear. Systémy a komponenty vozu jsou v zásadě stejné, jako u závodního vozu Next Gen, který se účastní amerického seriálu. Aby vůz mohl startovat v závodě 24 hodin Le Mans, prošel určitými úpravami, ale stále si zachoval charakter sériového vozu NASCAR.

Testování vozu probíhalo na americkém okruhu Road Atlanta s dvojnásobným vítězem závodu 24 hodin Le Mans Mikem Rockenfellerem. Testovací jízdy dokončili také sedminásobný šampion NASCAR Cup Series Jimmie Johnson a mistr světa F1 z roku 2009 Jenson Button.

Jim France, předseda představenstva a generální ředitel NASCAR, řekl: „Od začátku projektu pro nás bylo důležité, aby byl vůz, který do Le Mans přivezeme, skutečně sériový vůz NASCAR. Aby mohl startovat ve 24hodinovém vytrvalostním závodě, musel projít určitými úpravami, ale fanoušci v Le Mans se i tak dočkají plnohodnotného zážitku jako na závodech NASCAR.“

Pokud pořadatelé přihlášku vozu do kategorie Garage 56 schválí, zúčastní se Chevrolet tradičního francouzského vytrvalostního závodu ve dnech 10. a 11. června.

Na závěr dodejme, že Goodyear je jedním z největších světových výrobců pneumatik a společnost zaměstnává přibližně 74 tisíc lidí. Své výrobky vyrábí v 57 závodech v 23 zemích světa.
Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů