Tohle opravdu není Superb. Škoda v Číně prodává jednu zvláštnost

Our theme
Daniel Fuglevič | 23.10.2017
dalších 18 fotek
Škoda Octavia - Čína | foto: topauto.site
Pro Škodu je čínský trh velice důležitý, prodá na něm totiž nejvíc aut. Věnuje mu proto zvláštní pozornost, což je nově znát i na omlazené Octavii. Verze pro čínské zákazníky se totiž od té evropské poměrně dost liší. Samozřejmě to ale není poprvé, co jsou modely určené pro jiné trhy pozměněné.
Zepředu se toho na čínské Octavii moc nemění a nastupuje s faceliftovanou čtyřokou přídí. Největší změna ale přichází u liftbacku vzadu. Tam totiž najdeme úplně jiné světlomety. Jejich tvar se ani trochu nepodobá lampám z evropské Octavie, připomínají spíš větší Superb. Jsou tedy širší, nižší a s výrazným tříprostrovým efektem. 

Čínská Octavia ve verzi kombi si přitom zachovává klasickou záď, na kterou jsme zvyklí. Tady ovšem najdeme rozdíl v kompletní specifikaci, neboť čínský kombík se bude na tamním trhu prodávat standardně s odolnějšími plasty v oblasti nárazníků a blatníku, které jsou v Evropě nabízeny výhradně u verze Scout.

Jak je známo, čínští zákazníci si potrpí na chromované detaily, tudíž těch má jejich Octavia víc.

V Číně je Octavia nabízena pouze s benzinovými motory, přesněji s jednotkami 1.2 TSI, 1.4 TSI a 1.6 MPI o výkonech od 110 do 150 koní (81 až 110 kW). Nejvýkonější verze jsou přitom označovány jako TSI230 a TSI280, čísla přitom naznačují hodnoty točivého momentu - ovšem nikoli přesné, spíše střed různých hodnot. Například 230 je označení pro motor s točivým momentem od 200 do 250 Nm.

Číňané si stále mohou koupit Yetiho
Kromě Octavie je pro Čínu pozměněn i Rapid, ten zde vychází z indického Volkswagenu Vento. Je proto lehce delší a má odlišnou záď.

V jiné podobě je pak čínským zákazníkům stále nabízen model Yeti, a to s prodlouženým rozvorem o 60 mm a možností rezervního kola „staromódně“ umístěného na pátých dveřích.

V nabídce je i pořád "výběhová" Octavia Classic, označující verzi před faceliftem. Zajímavostí je, že ta dostala nárazníky podobné těm u výkonnější evropské verze RS. Jde však pouze o styling a výkon Octavii Classic zvýšen nebyl.

Odlišnosti modelů pro Evropu a Čínu včetně omlazené Octavie si můžete prohlédnout v galerii.

Škodovce se na čínském trhu daří už deset let, přičemž nejprodávanějším modelem je stejně jako u nás právě Octavia. Dále je v nabídce Kodiaq, Superb, Rapid, Rapid Spaceback a Fabia. Zde se nejčastěji objevují vůči Evropě změny pouze na výbavě a malých detailech.
Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů