Jak vypadá celá D3 z Českých Budějovic do Třebonína? Dron ukázal dálnici z nebe

Our theme
Zuzana Gabajová, Daniela Martinovská | 11.11.2023
dalších 8 fotek
Nový most přes D3 u Markvartic. | foto: Deník/Zuzana Gabajová
Řiditelství silnic a dálnic zveřejnilo nová videa z dronů zachycující dálnici D3 z ptačí perspektivy. Podle ŘSD stále platí, že všechny tři momentálně budované úseky dálnice D3, tj. obchvat Budějovic z Úsilného do Hodějovic a úseky z Hodějovic do Třebonína a z Třebonína do Kaplice-nádraží, by měly být zprovozněny do konce příštího roku. Jak uvedl Českokrumlovský deník, k rakouské hranici by měla být D3 dovedena do roku 2026.
Už příští rok by měla vyjet auta na nové úseky dálnice D3 na jihu Čech. Hotovo by mělo být od Budějovic až po Kaplici-nádraží. Asi v roce 2030 by mohlo být hotovo všech 170 kilometrů, které spojují jižní Čechy a Prahu a zároveň usnadní tranzit do Rakouska.

Jako poslední část obchvatu kolem Budějovic by měl být dokončen tunel Pohůrka. Ten je vůbec nejnižším bodem trasy na celém úseku ze středních Čech až k hranici. Staví se místo původně uvažované estakády nad Dobrovodským potokem.

Takto na konci léta vypadalo staveniště na D3:

Na zhotovení úseku D3 z Kaplice-nádraží do Nažidel už byly podány čtyři nabídky v cenovém rozmezí od 4,29 do 6,27 miliardy korun. „Hodnotící komise nyní prověřuje reference a cenové nabídky jednotlivých účastníků výběrového řízení,“ doplnil mluvčí ŘSD Adam Koloušek. Pro úsek z Nažidel do Dolního Dvořiště bylo podáno pět nabídek.

Nepříznivé geologické podmínky, které si vyžádají další sanační práce. To je důvod, proč se zdrží zprovoznění silnice II/157 z Českého Krumlova do Kaplice u kaplického nádraží, kde Jihočeský kraj rozšiřuje zúžení před Kaplicí-nádražím. ŘSD tam zároveň staví exit z D3, který bude mít podobu velké mimoúrovňové křižovatky.

Půlroční uzavírka měla původně skončit 6. prosince. Podle nejnovějších odhadů se protáhne zhruba o dva týdny. Potvrdil to mluvčí Adam Koloušek. „Kvůli špatnému podloží musely být sanační práce oproti původnímu plánu rozšířeny. Z toho důvodu bude nutné uzavírku o několik dní prodloužit, a to do 22. prosince.“

O kus blíže realitě je i stavba přivaděče z D3 do Českého Krumlova, včetně obchvatů Prostředních Svinců a Horního Třebonína. ŘSD v říjnu vyhlásilo výběrové řízení na zhotovitele.

Stavba nového úseku I/39 a části II/155 by měla vyjít na necelou půl miliardu. Podle Adama Kolouška soutěž na výběr stavební firmy potrvá do konce prosince. „Pokud půjde všechno tak, jak má, stavba by měla vypuknout během příštího roku. Přesné datum ale ještě nejsme schopni stanovit,“ vysvětlil.

Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů