Další božské dílo od Singeru. Tahle 911 má 500 koní a hmotnost pod tunu

Our theme
Daniel Fuglevič | 15.11.2017
dalších 15 fotek
Singer DLS. | foto: Singer
Kalifornský Singer je na poli renovací a úprav Porsche 911 snad tím nejrespektovanějším jménem. Nejnovější kreace však již směřuje dále od pouhého znovuzrození esence klasického Porsche. Ve spolupráci s firmou Williams, známou například ze světa Formule 1, totiž tahle značka vytvořila pořádnou bestii.
Něco speciálního jsme vlastně očekávali od chvíle, kdy před jistou dobou Singer tuto spolupráci ohlásil a k tomu zveřejnil i fotky zbrusu nového motoru. Posedlost detaily však nekončí jen v motorovém prostoru a opět tak zde máme naskrz propracovaný kus automobilových snů.

Celý projekt byl označen zkratkou DLS (Dynamics and Lightweighting Study), volně přeloženo jde tedy o studii dynamiky a odlehčování.

Motorem je ale nutné začít. Nově vyvinutý atmosférický plochý šestiválec o objemu čtyř litrů vychází z klasického 3,6litrového boxeru z roku 1990, produkuje celkem 500 koní (368 kW) a jeho omezovač je nastaven na 9000 otáček za minutu. Spojen je s novou odlehčenou šestistupňovou manuální převodovkou.

Na jeho stavbě se v rámci konzultací podílel i Hans Mezger, světoznámý inženýr od Porsche. Rozsáhle se využilo dílů z titanu, hořčíku, hliníku a například nový výfukový systém je vyroben kombinací titanu a exotické slitiny Inconel, kterou byste našli ve světě Formule 1.

Vyrobí se jen 75 kusů
Singer jako základ pro tuto 911 opět využil šasi starší generace 964, ačkoliv navenek si celokarbonová karoserie bere za inspiraci klasické tvary modelu Carrera RS ze 70. let. Nová je přitom podlaha a na aerodynamice pracoval jak zmíněný Williams, tak další inženýrská legenda Porsche, Norbert Singer.

Vůči dřívějším výtvorům kalifornské firmy je novinka propracovanější, nabízí více otvorů pro přístup i odvod vzduchu a dokonce má na zádi docela moderně vypadající difuzor. Díky využití lehkých materiálů má vůz konečnou hmotnost jen 990 kg.

Zapracovalo se i na podvozku, který je rovněž lehčí a disponuje lepší geometrií a širší nastavitelností díky zakázkovým tlumičům EXE-TC. I když 18palcová kola vypadají jako ikonické „Fuchsy“ z Porsche 911, ve skutečnosti byla nově navržena firmou BBS, a to z lehké kované slitiny hořčíku. Obuty jsou pak do pneumatik Michelin Pilot Sport Cup 2. Brzdy pocházejí od Bremba a jsou karbon-keramické.

Singer plánuje vyrobit pouze 75 kusů své rozsáhle upravené „devětsetjedenáctky“ a produkce bude probíhat na rozdíl od jeho současných modelů ve Velké Británii v prostorách firmy Williams. Mezi testovací jezdce, kteří budou pomáhat s finálním doladěním vozu po jízdní stránce, patří závodní pilot Marino Franchitti a současný moderátor Top Gearu Chris Harris. Na dynamické schopnosti vozu si tedy budeme muset ještě počkat.

O cenovce novinky zatím nepadlo ani slovo. S přihlédnutím na původní kreace Singeru, jejichž cena mohla bez problémů překročit i hranici 10 milionů korun, však můžeme čekat cenu ještě o dost vyšší.
Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů