Tohle bylo nejokázalejší auto 60. let. Svou výjimečností ohromuje i dnes

Our theme
Daniel Fuglevič | 13.01.2018
dalších 11 fotek
DiDia 150. | foto: wikipedia.org
Spojené státy americké v 50. a 60. letech minulého století zažívaly doslova motoristický „boom“. Silnice tehdy brázdily stylové, mohutné a nablýskané koráby v často pastelových barvách. Na úplném vrcholu pompéznosti ale stálo okřídlené kupé DiDia 150, vůbec nejdražší na zakázku vyrobené auto své doby.
Začneme jednoduchou otázkou. Jak by vypadalo vaše vysněné auto, kdybyste si ho mohli od píky navrhnout podle vlastních představ a finančně nebyli nijak omezeni? Jednalo by se o ten nejšílenější supersport světa? Limuzínu s komfortem luxusního dubajského hotelu? Nebo auto tak praktické, že byste už nepotřebovali bydlet doma? A co monster truck s laserovými kanóny a raketovým pohonem?

Pokud byste žili v USA kolem roku 1953, zřejmě by vaše vysněné, ultimátní auto vypadalo zcela jinak, než si představujete dnes. Možná by měl tento „dream car“ hodně blízko unikátu, který tehdy navrhnul zámožný módní designér Andrew Di Dia z Detroitu.

Jeho představa vysněného auta spojovala dohromady všechno, co bylo na amerických automobilech 50. a 60. let nejlepší – zavalité rozměry, prostorný interiér, hromadu chromu, inspiraci letectvím s ploutvemi na karoserii, jistý futurismus a nakonec takovou komfortní výbavu, kterou byste standardně nenašli ani u některých dnešních vozů.

Od návrháře ke zpěvákovi
Andrew Di Dia měl ambiciózní plán své náčrtky a plány jednoho dne zhmotnit, přičemž mu pomáhala rovněž skutečnost, že jeho sousedem nebyl nikdo jiný než designér Chrysleru Edward V. Francoise. Di Dia tedy často s Francoisem mluvil o svých nápadech.

Zatímco ale Di Dia již opravdu vyvíjel svůj vůz s pomocí detroitského úpravce Clarkaiser Customs, který už byl známý svými stavbami zakázkových karoserií, přichází na scénu vycházející hvězda, mladý zpěvák Bobby Darin. S ním se Di Dia spřátelil na koncertě. Slovo dalo slovo, Di Dia ukázal zpěvákovi své náčrtky a stále populárnější Darin se zapřísáhl, že pokud to v šoubyznysu dotáhne daleko, za dokončení výroby auta zaplatí a koupí ho.

Takhle jednoduše se z vysněného auta módního designéra stalo vysněné auto známé celebrity. Darin totiž v roce dokončení 1960 unikátní vůz, který dostal jméno DiDia 150, opravdu koupil. Do designu vozu navíc otisknul i některé své nápady.

DiDia 150 a Bobby Darin.


Auto stálo zpěváka 150 tisíc dolarů, v přepočtu na "dnešní peníze" asi 1,2 milionu dolarů, což je asi 25,2 milionu korun. Ve své době bylo auto zapsáno do Guinnessovy knihy rekordů jako nejdražší zakázkově vyrobené auto světa.

Vrchol tehdejšího motorismu
Taková je holt cena, když si necháte od píky navrhnout a vyrobit auto sedmičlenným týmem úpravců, kteří na podobně rozsáhlém projektu nikdy nepracovali, a navíc použijete absolutní minimum existujících dílů konvenčních výrobců.

Při stavbě vozu se opravdu použila jen hrstka dostupných dílů, přesněji sloupek řízení a část zadní nápravy z Fordu Thunderbird a pohonné ústrojí z Cadillacu Eldorado, který využíval šestilitrový osmiválec o výkonu kolem 340 koní (250 kW). Pro DiDia 150 byl dále vyladěn na přibližně 413 koní (304 kW). Auto díky tomu upalovalo až 225 km/h.

Zbytek byla úplně nová konstrukce. Začalo se trubkovým hliníkovým rámem, na který byla umístěna ručně vyklepaná hliníková karoserie. Jenom vytvarování každé ze dvou ploutví přitom trvalo déle než měsíc. Čas a peníze pak samozřejmě „sežrala“ i unikátní prosklená střecha s obřím dílem vzadu. Karoserie byla nakonec lakovaná speciální rudou metalízou, do které byl přimíchán diamantový prach.

 

Kromě originálně navržené přední nezávislé nápravy pak DiDia 150 obdržela to nejluxusnější vybavení, které bylo tehdy dostupné a možné využít. Elektromagneticky otevírané dveře, kdy se zároveň část skleněné střechy vyklápěla nahoru, to byl jen začátek.

Interiéru polstrovaném hnědou kůží vévodila nezvyklá palubní deska plná chromovaných spínačů a páček společně s hranatým, částečně průhledně plastovým volantem. Některé budíky přístrojového panelu byly zakomponovány přímo do palubky a rychloměr dostal vlastní místo uvnitř velké chromované kapličky.

Auto bylo čtyřmístné a každá ze sedaček měla zabudovanou vlastní termostatem ovládanou klimatizaci, popelník, zapalovač a také reproduktor rádia. Přední i zadní okno dostalo systém vyhřívání, stěrače fungovaly automaticky díky dešťovému senzoru a byly aerodynamicky schovány pod kapotou. Přední světla se vyklápěla nezvykle z vrchního převisu karoserie...

Nyní je muzejním exemplářem
Na autě pracovala detroitská dílna Clarkaiser Customs celých sedm let, než bylo kompletně dokončeno. Projekt se vůči dřívějším odhadům Di Dia, který chtěl mít auto hotovo do dvou let, tedy dost protáhl.

Bobby Darin byl z designu a funkčnosti vozu natolik fascinován, že s ním pravidelně jezdil i během svého turné po Spojených státech. Takový unikát také samozřejmě vždy přitahoval tu správnou pozornost médií, což hvězda šoubyznysu ocení.

Po asi desetiletém aktivním používání vozidlo zpěvák v roce 1970 daroval dopravnímu muzeu v  St. Louis. O tři roky později, v pouhých 37 letech, Bobby Darin zemřel na srdeční chorobu, způsobenou v dětství prodělanou revmatickou horečkou.

Mezi americkými fanoušky bude DiDia 150 vždy pamatována jako auto zpěváka Bobbyho Darina. Přestože si možná Andrew Di Dia přál, aby se unikátním vozem proslavil on sám, nakonec prý byl neskutečné rád, že svým vysněným autem dělal mnoho let radost právě Darinovi.

Detroitský designér poté již žádné další auto nenavrhl a zabýval se hlavně módním průmyslem. Andrew Di Dia zemřel ve věku 96 let v roce 2014. Jím navržené kupé dodnes stojí v muzeu v St. Louis a dočkalo se kompletní renovace. Došlo také k výměně původního motoru z Cadillacu za sedmilitrový osmiválec od Fordu.
Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů