Elektromobil ve službách záchranářů. Jako první ho zkoušejí na východě Čech

Our theme
Jiří Fremuth | 27.04.2024
S novým elekromobilem bude v Hradci Králové dojíždět k zásahům lékař. | foto: Deník/Jiří Fremuth
Volkswagen ID.4 ve verzi GTX s výkonem 250 kilowattů. Má zrychlení z nuly na 100 kilometrů asi za 6,2 sekundy. Dojezd uvádí výrobce až 480 kilometrů. Seznamte se s novým členem vozového parku záchranné služby Královéhradeckého kraje. Jako první v České republice zde zvolili elektromobil. Sportovně laděný vůz bude používat lékařská posádka, která při vážných výjezdech doplňuje sanitku. I s úpravami stál dva miliony.
Jak uvedl lékařský náměstek Zdravotnické záchranné služby v Královéhradeckém kraji Anatolij Truhlář, auto má pro své určení ideální jízdní vlastnosti. "Naše posádka, pro kterou je toto vozidlo určeno, najede v průměru 55 kilometrů za 24 hodin. Výjezdy jsou samozřejmě rozkouskované na malé trasy. Mezi nimi je vozidlo v garáži, takže nemáme žádnou obavu, že by nás dojezd nějak limitoval,“ vysvětlil Anatolij Truhlář.

První elektromobil ve flotile zdravotnické záchranné služby:

Zdravotnická záchranná služba má v kraji 33 výjezdových skupin. Devět z nich s lékařem, tedy většina skupin funguje v takzvaném setkávacím systému, kdy lékař dojíždí k pacientům osobním autem.

Pro krátké rychlé výjezdy není režim záchranky úplně ideální. Záchranáři usednou do studeného auta a hned po něm vyžadují maximální výkony na krátkých trasách, nízkoemisním motorům prostě nesvědčí.

"Máme zkušenosti s nutností výměny motorů po relativně krátkém nájezdu, což je problém všech  moderních aut a tím spíš, pokud je trápíme tím naším specifickým způsobem jízdy,“ doplňuje Anatolij Truhlář.

Ve světě začaly zdravotnické záchranky používat elektromobily pro lékaře v minulém roce třeba v Londýně. Sanitky pak jezdí třeba v Dánsku. „V Londýně je zkušenost asi největší. Elektroauta se v městském provozu maximálně osvědčila a nejsou s nimi spojené žádné problémy,“ připomíná Anatolij Truhlář. V České republice krátce testovali elektromobily ve Zlíně a Olomouci.
Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů