Se slunečním pohonem na vrchol sopky: Švýcaři stanovili nový výškový rekord

Our theme
Dominik Valášek | 18.12.2023
další 4 fotky
Expedice skupiny Gebrüder Weiss Peak Evolution Team | foto: Gebrüder Weiss / Anna Pocinska
V jihoamerickém Chile, ve výšce 6 893 metrů nad mořem, nachází se vrchol Ojos del Salado, který je zároveň nejvyšším aktivním vulkánem na světě. A v uplynulých týdnech se jednalo také o dějiště světového rekordu. Parta nadšenců ze Švýcarska totiž vyjela s vozidlem poháněným elektřinou tak vysoko, jak ještě nikdy nikdo.
Do výšky 6 500 metrů, tedy jen necelých 400 metrů pod samotný vrchol hory, se vydrápal vůz poháněný výhradně solární energií. Konkrétně zdolal západní hřeben vulkánu, a posledních 500 výškových metrů zabralo týden. Trojice odvážných dobrodruhů, která v autě strávila dohromady čtyři týdny bez zásobování jídlem nebo materiálem, brala energii jen ze slunce pomocí solárních panelů. Ty vezla spolu se vším potřebným v expedičním speciálu, postaveném pro tento výstup.

Skupina Gebrüder Weiss Peak Evolution Team, sponzorovaná rakouskou přepravní společností, začala svou cestu se solárním vozidlem u solného jezera Maricunga v Chile. Ve výšce 3 400 metrů nad mořem skupina aklimatizovala sebe i vozidlo, a pořádala expediční vyjížďky. V těchto výškách byla všude kolem nich jen nehostinná „měsíční“ krajina a expediční vůz se stal jediným útočištěm.

Podívejte se na video z expedice zde:

První hranici překonali dobrodruzi na konci listopadu, když překročili nadmořskou výšku 6 000 metrů. Už to stačilo k překonání výškového rekordu pro elektřinou poháněná vozidla, ale skutečný cíl ležel ještě o dalších 500 metrů výše. K jeho zdolání byl potřeba další týden.

„Navzdory extrémním podmínkám, zvládlo naše speciálně vyvinuté vozidlo dojet výš než kterékoliv jiné e-vozidlo – natož potom poháněné solární energií. Na tento moment jsme trénovali čtyři roky, takže nebyla možnost vzdát se.“ okomentoval úspěšný výstup a překonání rekordu Patrik Koller, vedoucí a vývojář skupiny Peak Evolution.

Samotný rekordní vůz vznikl na základech dieselového užitkového vozu Aebi VT450. Jeho pohonné ústrojí nahradily dva elektromotory, každý o výkonu 120 kW a každý na jedné nápravě. Vozidlo je vybaveno výkonnými navijáky, ale i nástavbou, která slouží pro transport veškerého vybavení a jako úkryt v případě nepřízně počasí. Jinak spali členové expedice ve stanech okolo auta.

Energii dodávají solární panely o celkové ploše 42 metrů čtverečních – čtyři jsou nainstalovány na střeše nástavby, dalších 16 lze vyjmout a rozložit okolo. Maximální výkon panelů při dobrém počasí je 10,7 kW a energie je skladována v bateriích o kapacitě 90 kWh. Za slunného dne se dá získat zhruba 150 kilometrů dojezdu během pěti hodin. Celkový dojezd pak činí kolem 200 kilometrů.

Odvážná expedice odstartovala již v září ve Švýcarsku, odkud tříčlenná skupina dojela s vozem po vlastní ose do Rotterdamu. Odtud pokračoval vůz i s dobrodruhy do Chile a trvalo tak necelé tři měsíce, než vůz stanul na pomyslné cílové linii ve výšce 6 500 metrů nad mořem.
Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů