FCA a Tesla našly skulinku v emisních směnicích EU

Our theme
Jiří Švamberk | 08.04.2019
dalších 14 fotek
Koncern FCA se dohodl s Teslou na bilaterálně výhodném partnerství | foto: FCA
Fiat bere pod svá křídla evropské zastoupení Tesly. Její prodeje pomohou zlepšit průměrné emise CO2 koncernu FCA.
Automobiloví výrobci se snaží vyhnout byrokratickým klackům pod kola, jak to jen jde a hledají všelijaké skulinky a mezery. Jako například koncern FCA, kam patří značky jako Alfa Romeo, Fiat, Jeep a Maserati, který zaplatí automobilce Tesla za to, že si vezme evropské prodeje pod svá křídla. Umožňuje to díra ve evropské směrnici týkající se emisních norem.


 
Podle Evropské unie musí být průměrné emise všech nových automobilů v roce 2021 95 g/km a méně. To je oproti současným 130 g/km velký rozdíl.
 
Průměrné emise se vypočítávají z prodaných automobilů. Přestože Tesla v Evropě žádná závratná kvanta neprodává, její vozy mají emisní průměr 0 g/km, což ve výsledku bude mít výrazný vliv.

Tesla Model 3 - 148 080 kusů

 
O tom, kolik FCA zaplatí, se pouze spekuluje, ovšem Financial Times, který tuto dohodu jako první zveřejnil, mluví o stovkách milionech eur. To krásně ilustruje, jakými postihy jsou výrobci sankcionovaní ze strany EU, pokud nesplní stále přísnější normy.
 
FCA tímto krokem potřebuje překlenout období, než sama nabídne vlastní elektrifikované modely, které sníží emise na legislativně stanovenou hodnotu. Odhadem se jedná o několik let, neboť na nedávném ženevském autosalonu FCA představil množství elektrifikovaných modelů Jeep a Alfa Romeo. Nesmíme zapomenout také na koncept Fiat Centoventi.

V galerii si můžete prohlédnout Model 3, který už začíná být k mání také v Evropě.
Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů