Ford S-MAX 2.0 TDCi: Stále na vrcholu

Our theme
Redakce | 09.05.2013
dalších 5 fotek
Ford S-MAX 2.0 TDCi | foto: Ford
Praha /TEST, FOTOGALERIE/ - Ford S-MAX není mezi rodinnými vozy žádným nováčkem. Prodává se více než šest let a už v roce 2010 prošel modernizací. Přesto stále patří na špičku.
První velkou výhodou tohoto MPV je jeho vzhled. S-MAX nepůsobí nijak extravagantně, ani nudně hranatě. Není to auto, za kterým byste se vzrušeně otočili, ale přitom není ani po letech okoukané a pořád vypadá dobře. Líbí se mi, jak dokáže maskovat skutečné rozměry – 4,8 metrů délky, šířku 1,88 metru a výšku 1,66 metru by asi při pohledu na vůz tipoval málokdo.

Až pro sedm

Dynamičtější a atraktivnější vzhled se přitom výrazně nepodepsal na nějakém omezení prostoru uvnitř. Vpředu je vše naprosto v pořádku, neumím si představit, že by si někdo stěžoval na nedostatek místa. Skvělý je i samotný přístup k předním sedadlům, obří dveře jdou totiž otevřít do opravdu velkého úhlu.

To platí i pro zadní pár, který však musí obsloužit nejen druhou řadu sedadel, ale v případě potřeby i třetí (za příplatek 26 500 korun). Přestože nejde o úplně ideální řešení, především pokud nemáte kolem auta dostatek prostoru, dá se s tím žít. A i v praxi jsem si vyzkoušel, že se na třetí řadu sedadel protáhnou i dospělí. Dokonce tam mohou i cestovat, byť komfort není především kvůli omezenému prostoru na nohy příkladný. Šesté a sedmé sedadlo, která jsou standardně „schovaná" ve dně zavazadelníku (manipulace s nimi je však mimořádně jednoduchá), lze považovat spíše za nouzová.

Zato druhá řada zaslouží jen chválu. Na třech samostatných sedačkách, které lze posouvat a nastavovat dle libosti, najde pohodlí snad každý. Velikost prostoru na zavazadla určuje samozřejmě aktuální využití S-MAXe. Po sklopení všech sedadel za řidičem dostanete 2 metry ložné plochy, při používání všech sedaček se do kufru vejde spíš jen drobnější bagáž. Pokud zadní řadu nepotřebujete, můžete využít slušný objem 775 litrů.

Samotná kabina je jinak velice příjemná. Narozdíl od nových Fordů, které sází na futuristicky vyhlížející a přetlačítkovaný interiér, zde najdeme starší, konzervativnější přístup. A to se mi líbí. Materiály i zpracování jsou na slušné úrovni, potěší i dostatek odkládacích prostor.

Jak jezdí

Že MPV nabídne dostatek prostoru pro posádku i pro náklad, se tak nějak předpokládá. Často je to ale taky skoro to jediné, čím může zájemce ohromit. Jasně, výrobci se snaží o zajištění co největší bezpečnosti cestujících, nabízejí také pohodlí a různé elektronické pomocníky, ale jízdní vlastnosti házejí stranou. Jako by nezáleželo na tom, jak se rodinný karavan řídí.

U Fordu tomu tak naštěstí není. S-MAX svým projevem hodně připomíná Mondeo. A to je dobře, řízení i řazení fungují přesné a podvozek je jistý. Skvěle si poradí i s nerovnostmi. I přes vyšší konstrukci si auto užívá zatáčky a působí překvapivě agilně.

Charakter vozu vhodně podtrhuje i testovaný motor – nejsilnější varianta dieselu 2.0 TDCi (120 kW, 340 N.m) se k autu hodí. Jeho dynamiku sice do velké míry zabíjí velká hmotnost S-MAXe, ale ve většině situacích si v pohodě poradí. Navíc se projevuje kultivovaně. A ve spojení s šestistupňovou manuální převodovkou i docela úsporně. Při snaze o ekonomickou jízdu s lehkou nohou jsem se dostal i na průměr pod hranicí šesti litrů. Plně naložený vůz (sedm dospělých plus nějaká ta drobná zavazadla) po ujetí 400 kilometrů ve všech typech dopravy a bez výrazně řidičovy snahy o úsporný provoz vykazoval spotřebu 7,6 litrů. To je opravdu slušné. Nádrž na naftu mí navíc objem 70 litrů, takže S-MAX překvapí i velkým akčním rádiem.

Není nejlevnější

Přestože tedy S-MAX stárne, pořád patří na vrchol mezi podobnými MPV. Ve Fordu to „bohužel" dobře vědí, proto si svůj rodinný poklad také cenní docela vysoko. Nejlevnější varianta s přeplňovanou benzínovou šestnáctistovkou vyjde podle akčního ceníku na 599 150 korun, nejlevnější diesel pak na 669 150 korun. Což se zdá hodně. Pohled ke konkurenci však ukáže, že to zas tolik není, Ford totiž nabízí opravdu bohatou standardní výbavu, která je u ostatních jen za příplatek. Na druhou stranu i v ceníku S-MAXe najdeme prvky, jejichž cena nepatří zrovna k lidovým...

+ jízdní vlastnosti
+ prostorný a variabilní interiér
+ výbava

- třetí řada sedadel je spíš nouzová
- dražší příplatky

Ford S-MAX 2.0 TDCi:

motorvznětový čtyrválec
objem1997 cm3
max. výkon120 kW (163 k)
max. točivý moment340 N.m
max. rychlost205 km/h
0-1009,5 s
spotřeba5,7 l/100 km
cena test. modelu853 900 Kč

Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů