Ford vrátí do hry jméno Puma. V Amsterdamu odhalil svoji budoucnost

Our theme
Radek Pecák | 03.04.2019
dalších 18 fotek
Zde jsou plány pro oblast elektrifikovaných aut | foto: Radek Pecák
Automobilka Ford hodlá rychle dohnat konkurenci v oblasti elektrifikace a vrhne na trh další SUV.
Jméno Puma, které na přelomu tisíciletí patřilo malému sportovnímu kupé, vrátí v brzké době do hry automobilka s modrým oválem ve svém logu. Bude to ovšem malé SUV, které nahradí model Ecosport. I tento vůz, byť jen na krátký okamžik a v protisvětle, které navíc protínaly četné laserové paprsky, mohl redaktor Automix.cz a Deník.cz spatřit na akci Go Futher. Na ní Ford odhalil pozvaným novinářům svoji nejbližší budoucnost.

Ta bude, jak si ostatně doba žádá, elektrická nebo minimálně elektrifikovaná. Jako první dostanou zákazníci možnost si koupit hybridní verzi Mondea. Zatímco dříve se tato varianta nabízela jako sedan, nyní bude mít karosérii kombi. Navíc se na pódiu v tovární hale bývalého cukrovaru v Amsterdamu představilo Mondeo hybrid s designem řad ST-Line. Průměrná spotřeba tohoto auta je jen 4,4 l/100 km.

Světovou premiéru kromě SUV Kuga (píšeme o něm zde) při této akci absolvovaly také nové sedmimístné SUV Ford Explorer Plug-In Hybrid a osmimístný velkoprostorový vůz Ford Tourneo Custom Plug-In Hybrid.

Nový 'velký' elektrický Transit se chystá na rok 2021


Ford Explorer Plug-In Hybrid se bude nabízet ve dvou variantách: jako sportovně stylizovaný Explorer ST-Line a luxusní Explorer Platinum. Obě jsou poháněny plug-in hybridním hnacím ústrojím, sestávajícím ze zážehového šestiválce 3.0 EcoBoost, elektromotoru a generátoru. Hnací soustava dosahuje nejvyššího výkonu 331 kW (450 k) a točivého momentu 840 Nm. Čistě na elektrický pohon by měl být vůz díky baterii s kapacitou 13,1 kWh ve svých útrobách schopen ujet až čtyřicet kilometrů. Průměrná spotřeba (samozřejmě při plně nabité baterii a v laboratorním měřícím cyklu) pak je jen 3,4 litru na sto kilometrů.

Ani tato elektrická výbava neomezuje, jak jsem si mohl vyzkoušet na vlastní kůži, ohromný prostor v interiéru. Tam je umístěna rovněž třetí řada sedaček a i na ní se může relativně pohodlně posadit člověk mojí velikosti (186 centimetrů). Nastupování a zejména vystupování odsud je však poměrně náročný úkol.

Ecoboost jen prodlouží dojezd
Brzy, ještě před koncem letošního roku, má být u dealerů plug-in hybridní varianta dodávky Transit Custom. Její přední kola roztáčí výhradně elektromotor. Litrový tříválec Ecoboost slouží jen jako "prodlužovač" dojezdu. Baterie ukrytá pod podlahou v zadní části vozu a tudíž nikterak neomezující vnitřní prostor, má kapacitu 13,6 kWh. Díky ní je možno na elektřinu ujet padesát kilometrů a celková průměrná spotřeba na sto kilometrů činí jen 3,3 litru na 100 kilometrů. Celkový dojezd s využitím rovněž zásoby benzinu v nádrži dosahuje 500 kilometrů.

A zde zatím skromnější pro 'čisté' elektromobily


Plně elektrická auta se začnou objevovat během příštího roku. Ford novinářům stále ukázal pouze siluetu zadní části elektrického crossoveru, který získá tvary inspirované Mustangem. Zatím jsme se dozvěděli jen přepdokládaný dojezd, který má být šest stovek kilometrů. Tato hodnota je přitom stanovená již podle nového, přísnějšího, homologačního cyklu WLTP. V konečné fázi vývoje pak je plně elektrický Transit s dojezdem cca 150 kilometrů.

Všechny nové modely, které značka uvede v budoucnosti na trh, budou k dostání buď výhradně nebo rovněž v elektrifikované verzi. Takže mild hybridní soustavu využívající palubního napětí 48 Voltů získají třeba i současná provedení vozů Focus či Fiesta a samozřejmě nová Kuga. Ta samozřejmě dostane také verzi "plný" hybrid i plug-in hybrid. S ním, díky baterii s poměrně velkou kapacitou 14,4 kWh, bude schopná ujet čistě na elektřinu přes padesát kilometrů a spotřeba je skvělých 1,2 litru. Auto by to navíc mělo být poměrně svižné. Elektromotor má totiž spolupracovat s 2,5litrovým čtyřválcem, který společně s elektromotorem zajistí výkon 225 koní.

Kromě elektrifikace a zvýšení odbytu díky novým modelům se Ford hodlá zaměřit i na úspory. Těch dosáhne třeba ukončením nepříliš žádaných vozů (aktuálně se to týká například vozů C-Max a Grand C-Max, jak jsme již informovali), ale i spoluprací s jinými subjekty. Třeba pro Volkswagen bude vyrábět novou generaci pick-upu Amarok společně se svým Rangerem, naopak Volkswagen vyvine i pro Modrý ovál městskou dodávku.
Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů