GALERIE: Skvosty Metalexu. Tato česká firma stavěla skvělá auta, i za socialismu

Our theme
Daniel Fuglevič | 27.06.2017
dalších 46 fotek
Škoda Rapid 136 MTX Cabrio. | foto: Metalex
Metalex, společnost později známá jako MTX, si za více než čtyřicet let vydobyl zvláštní místo v historii českého motorsportu a automobilového průmyslu. Za socialismu v tomto podniku vznikla řada podivuhodných aut, krátce po revoluci se firma zase proslavila přestavbou škodovek na kabriolety.  Dokonce postavila i supersport.
Podnik Metalex založili v roce 1969 nadšenci do motorsportu Karel Jílek a Václav Bervid. Jelikož tehdejší komunistický režim nebyl zrovna přátelský k nápadu otevření dílny specializované pouze na výrobu závodních aut a generování zisku jejich prodejem, Metalex spadal pod organizaci Svazarm (Svaz pro spolupráci s armádou) jako jeho účelové zařízení.

V této době se jednalo o chytrou myšlenku, jak hlavní činností firmy financovat lásku k motorsportu. Jméno Metalex totiž pochází z metalizace, tedy povrchové úpravy kovů, což byla prvotní náplň firmy a takto vydělané peníze se pak investovaly do vývoje a stavby závodních aut.

Přestože začátky nebyly kdovíjak úžasné, postupně se k Metalexu přidávali další nadšenci, inženýři, mechanici, konstruktéři a rovněž závodníci, kteří z počáteční stodoly v Roztokách u Prahy a jednoho sklepu na Praze 7 nakonec vytvořili skvělé fungující společnost s celkem pěti stanovišti výroby. Kromě Roztok se vozy dále vyráběly i v Plzni nebo Příbrami.

Vůbec prvním projektem Metalexu bylo postavení rallyových verzí Škody 1000 MB, se kterými jezdili samotní zakladatelé firmy. Od začátku s firmou také spolupracoval i známý designér a konstruktér Václav Král.

Právě závodní monoposty, na kterých mimo jiné pracoval i Král, mají v historii firmy velkou tradici a od 70. let jich Metalex postavil nespočet pro česká i zahraniční mistrovství. Nejznámějšími formulemi jsou modely Easter a Mondial.

Stroje byly většinou stavěny z normálních sériových dílů zrovna dostupných automobilů. Když už tedy nestačily škodovácké jedenáctistovky, použily se třeba dvanáctistovky a třináctistovky od Lady.

Metalex se nesoustředil jen na čtyři kola. V roce 1978 postavil i vlastní konstrukci závodních motocyklů pro třídy Junior o objemu 125 ccm.

Konkurovali i továrním škodovkám
Stavby aut a především úpravy škodovek jsou ale v případě Metalexu nejznámější. Samotné Škodě se však tyto stavby občas ne zrovna líbily.

Například rallyový speciál MTX 160 RS, který byl postavený na základě Škody Garde a dodnes bývá označován jako „bastard", měl totiž uvnitř motor z Lady o objemu 1,6 litru a na tratích nakonec i konkuroval továrním vozům Škoda.

Tato nevraživost nakonec zajistila Karlu Jílkovi nešťastné propuštění z vedoucí pozice v Metalexu, přičemž této situaci dopomohla i skutečnost, že Metalex už v metalizaci kovů vůbec nefiguroval a hlavní zdroj zisku přicházel z prodeje závodních aut. To se samozřejmě Svazarmu moc nelíbilo.

Zcela nová éra ale přišla po roce 1989. Zaměstnanci firmy založili vlastní společnost s názvem MTX a původní Metalex odkoupili. Tehdy se zaměření přeneslo hlavně na sportovní auta, kabriolety a vozy pro volný čas.

Vrcholem této doby je jednoznačně MTX Tatra V8, neboli takzvaná „Supertatra". S tímto unikátní českým supersportem byl v roce 1991 vytvořen český rychlostní rekord na letmý kilometr rychlostí 208,37 km/h.

Dále z dílen MTX vyjížděly kabriolety MTX Roadster a pak MTX Cabrio založené na vozech Škoda Favorit a Felicia. Upravovaly se také Formany na speciální pick-upy určené pro vývoz do afrických zemí.

Na motorsport se ale nezapomnělo a v letech 1992 až 1993 u MTX vznikaly okruhové Fordy Fiesta pro domácí pohár Fiesta Cup. Podobnou zakázkou byla i ne tak dávná výroba cupových BMW 130i pro seriál BMW Challenge.

V současnosti se MTX zabývá vývojem a homologacemi úprav speciálních automobilů, například různými policejními vestavbami, auty pro asistenční či záchranné služby a podobně. Motorsport už je bohužel spíše okrajovou činností, firma se věnuje renovacím a servisu vozů. 

Od svého založení má tento český podnik na svědomí přes 170 vozidel napříč různými kategoriemi. Počínání vozů MTX v motorsportu se dá nakonec označit jako naprosto úspěšné. Celkem si stroje Metalexu posbíraly na 14 mezinárodních a přibližně stovku českých titulů jak z okruhů, rally či závodů do vrchu.

Nejzajímavější stroje z dílen Metalexu si můžete prohlédnout v galerii.
Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů