Hyundai má ceník SUV Bayon. Jak si stojí i proti Koně z vlastní stáje?

Our theme
Radek Pecák | 11.03.2021
dalších 10 fotek
Hyundai Bayon | foto: Hyundai
Tuzemské ceny nového modelu korejské značky začínají na úrovni 349 990 Kč. V "základu" je atmosférický čtyřválec.
Dealeři značky Hyundai začali nabízet nový model Bayon. Toto nejmenší SUV v nabídce automobilky startuje na tuzemském trhu s cenovkou 349 990 Kč.

Jeho vnější i vnitřní podobu si můžete prohlédnout v naší fotogalerii.

Za tuto sumu zákazník získá automobil, který pohání čtyřválcová atmosféricky plněná dvanáctistovka s výkonem 84 koní. Převodovka pak je pětistupňová s manuálním řazením. 

V základní výbavě sice jsou již například střešní ližiny či manuální klimatizace, ale chybí třeba rádio či elektrické ovládání zadních oken. Kdo chce mít rádio (a k tomu také kožený multifunkční volant, elektrické ovládání zadních oken či dojezdovou rezervu) musí si připlatit za paket Club, který pak cenovku navýší o 20 000 Kč.

Vůz se silnějším motorem 1,0 T - GDI, který poskytuje výkon 100 koní a je spojený se šestistupňovým manuálem, přijde nejméně na 379 990 Kč.

Rozdíl mezi základní a prostřední výbavou je šedesát tisíc Kč. Ta je označena Smart a vůz pak již obsahuje také kola z lehké slitiny, zadní parkovací senzory a kameru, rádio s osmipalcovým dotykovým displejem či středovou loketní opěrku vpředu.

V nejvyšší výbavě je pak už třeba i automatická klimatizace, navigace, sledování mrtvého úhlu, startovací tlačítko, diitální přístrojový štít nebo bezdrátové dobíjení mobilu. I tato výbava se může pojit se základní motorizací, V takovém případě vyjde na 469 990 Kč, naopak s tou nejsilnější stodvacetikoňovou na 539 990 Kč. Tu lze ještě obohatit o paket Premium za padesát tisíc Kč, který obsahuje například sedmnáctipalcová kola, audiosystém Bose, adaptivní tempomat, poloautomatické parkování nebo vyhřívání zadních sedaček.

V kategorii srovanelně velkých městských SUV je Bayon, pokud pomineme lowcostovou Dacii Duster, po modernizovaném Opelu Crossland druhou nejlevnější nabídkou.

Opel nabízí více
Právě zmiňovaný vůz automobilky s bleskem ve znaku by ale mohl být pro zájemce o takový typ vozu hodně zajímavou alternativou. Nabízí sice o jeden kW slabší pohonný agregát a nemá "v základu" střešní ližiny, avšak už se vstupní cenovkou nabízí rádio, elektrické ovládání rovněž pro zadní okna a třeba také kožený volant. Má i srovnatelnou hodnotu objemu zavazadlového prostoru (410 litrů versus 411 u Bayonu).

Opel je přitom levnější o plných deset tisíc korun.

Další konkurent je také od korejské značky. Kia Stonic má samozřejmě pod kapotou základní verze stejný motor jako Bayon a v ceně 359 980 Kč (tedy o deset tisíc korun vyšší než v případě Hyundai Bayon) jsou již mlhovky, kožený volant, či rádio. Kufr má však Stonic s objemem pouze 332 litrů.

O dalších pět tisíc Kč (cenovka zní na 364 900 Kč) pak je dražší Citroën C3 Aircross. Ten by mohl zaujmout zájemce o vůz s výkonnějším motorem. Přeplňovaná tříválcový dvanáctistovka v něm totiž poskytuje už 81 kW. Kufr je také solidní (410 litrů), ovšem základní výbava neposkytuje klimatizaci.

Další vozy (Fiat 500 X či Peugeot 2008) již následují s výraznějším cenovým odskokem. Jsou totiž na hranici 400 000 Kč. Mezi ně se ovšem řadí také již model Hyundai Kona. V současnosti je tento vůz (s karosérií delší o dva a půl centimetru než má Bayon) a výrazně výkonnějším motorem (88 kW) k mání od 399 990 Kč.

Součástí základní výbavy za tuto cenu pak je už třeba také zmiňovaný audiosystém, parkovací kamera, elektricky ovládaná zadní okna či multifunkční volant. Nevýhodou Kony je o zhruba padesát litrů menší zavazadlový prostor, ale jinak pro zákazníka vychází o desítky tisíc korun výhodněji.

Lze tak předpokládat, že v nové generaci,  která se objeví nejspíše již někdy na konci příštího roku, Kona rozměrově vozu Bayon poodskočí.
Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů