Jaguar na jaře začne prodávat vrcholný F-Type SVR. Nabídne 575 koní

Our theme
Redakce | 23.01.2016
Jaguar F-Type SVR. | foto: Jaguar
Britská automobilka Jaguar už na jaře začne prodávat nejostřejší provedení svého sportovního modelu F-Type. Ponese přídomek SVR a kromě výkonnějšího motoru dostane agresivnější vzhled a řadu unikátních dílů.
Jaguar sice zatím veškeré informace o vozu tají, ale nizozemskému serveru Autovisie se do rukou dostala propagační brožura se všemi důležitými údaji a oficiálními fotkami. Díky tomu si britský sporťák můžeme prohlédnout s předstihem, tedy ještě před tradičním představením v režii automobilky.

Jaguar F-Type SVR.


Technicky SVR vychází z osmiválcového - a dosud vrcholného - provedení R. V mnohém se však liší.

Snímky například ukazují podstatně sportovnější bodykit, který má být funkční a pomáhá vylepšit aerodynamiku. Zadní křídlo prý například dokáže snížit vztlak až o 80 procent. Pozorným očím pak neujdou třeba i větší vstupy vzduchu k motoru nebo výrazný zadní difuzor, do nějž jsou zapracovány čtyři koncovky výfuku.

Kola jsou dvacetipalcová a obouvají pneumatiky Pirelli P Zero.

Jaguar F-Type SVR.


Výrobce se zaměřil také na redukci hmotnosti. Titanový výfuk je údajně ve srovnání s běžným výfukem lehčí o 12 kilogramů, karbon-keramické brzdy proti klasickým ocelovým ušetří 21 kg a zmíněná hliníková kola pak 10 kg.

O pohon se stejně jako v případě F-Type R stará kompresorem přeplňovaný pětilitrový osmiválec, jehož výkon však byl posunut z 550 koní na 575 koňských sil. Točivý moment pak narostl z 680 na 700 newtonmetrů.

Jaguar F-Type SVR.


Agregát je spojen s osmistupňovou automatickou převodovkou, přes níž výkon putuje na všechna kola.

Zrychlení z klidu na stovku pak zabere jen 3,7 sekundy (o čtyři desetiny méně než F-Type R s pohonem všech kol), maximální rychlost činí 322 km/h v případě kupé, kabriolet zvládne "jen" 313 km/h. 

Jaguar F-Type SVR.



Ve výbavě najdeme také elektronický diferenciál a sportovní podvozek s adaptivními tlumiči.

Jaguar F-Type SVR by se měl začít prodávat už v květnu. Cena, vzhledem k faktu, že vůz na svou oficiální premiéru ještě čeká, zatím není známa, ale předpokládá se, že bude startovat zhruba na částce okolo 3,5 milionu korun.
Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů