Která auta jsou podle majitelů nejspolehlivější? A která dopadla nejhůř?

Our theme
Dominik Valášek | 25.10.2017
Toyota se v žebříčku Consumer Reports umístila na prvním místě. | foto: Toyota
Stejně jako každý rok, vydala i letos společnost Consumer Reports statistiku týkající se spolehlivosti aut. Důležité přitom je, že vozy hodnotí jejich vlastní majitelé a provozovatelé. A zatímco některé detaily jsou spíše očekávatelné, jiné docela překvapí.
Celá statistika se bohužel týká výhradně USA, čemuž odpovídají i značky v ní obsažené. I to však má pro nás vypovídající hodnotu, neboť například Chrysler nebo Jeep jsou součástí koncernu FCA, ze kterého pochází také Fiat a Alfa Romeo.

A hlavně, řada hodnocených vozů se u nás také prodává.

Sestavování statistiky probíhalo tak, že Consumer Reports rozeslalo dotazník registrovaným odběratelům a ptalo se jich na problémy s jejich vozy za posledních dvanáct měsíců - bavíme se tedy o maximálně rok starých autech. V přiloženém dotazníku mělo padnout, zda byl problém vážný, co selhalo, kolik to stálo, zda byla ohrožena bezpečnost vozu a také jak dlouho se celá záležitost řešila.

Celkem vybralo Consumer Reports odpovědi od 400 000 respondentů, které se týkaly více než 640 000 vozidel. Ve finálním žebříčku značek se nachází také celkem 27 automobilek.

A začněme obecně značkami.

Vezmeme-li to odspodu, na spodních příčkách se zpravidla podprůměrnou spolehlivostí umístily se jako již tradičně americké automobilky. Jako vůbec poslední skončil Cadillac koncernu GM, následovaný GMC, Ramem (osamostatněná značka pick-upu Dodge Ram), Dodgem a Lincolnem.

Trošku zarážející je fakt, že se mezi posledními ocitlo i švédské Volvo, které oproti loňsku spadlo o 4 příčky. Zde zaúřadovalo nové XC90, hodnocené jako třetí nejméně spolehlivé auto mezi novými vozidly. Na nelichotivém jednadvacátém místě, ovšem o čtyři pozice lépe než loni, se ocitla i novátorská automobilka Tesla. Její Model S je letos vůbec poprvé hodnocen jako nadprůměrně spolehlivý.

První polovinu žebříčku si potom klasicky rozdělily hlavně německé, japonské, ale i korejské automobilky. Na úplně prvním místě se ocitla Toyota, která si oproti loňsku jen prohodila místo s druhým Lexusem ze stejné stáje.

Následuje Kia, Audi, BMW, Subaru, Infiniti a na osmém místě Buick, který je nejlépe hodnocenou americkou automobilkou z celého žebříčku a daleko před ostatními. Další „Amerikou“ je potom až Ford na patnáctém místě, jenž si polepšil o tři pozice kvůli vylepšenému pick-upu F-150.

A teď už se podívejme na konkrétní vozy. Důvodům, proč byla níže uvedená auta zařazena mezi nejhorší, najdete v galerii.

Nejspolehlivější konkrétní modely podle Consumer Reports:

1. Kia Niro

2. Subaru BRZ/Toyota GT86

3. Lexus ES

4. Lexus GS

5. Audi Q3

6. Toyota RAV4

7. Lexus IS

8. Toyota Prius

9. Toyota Prius C

10. Infiniti Q70

Nejhorší konkrétní modely podle Consumer Reports (důvody si můžete přečíst v galerii):

1. Chevrolet Camaro

2. Mercedes-Benz GLC 

3. Jaguar F-Pace

4. GMC Acadia

5. Fiat 500

6. Ford Focus

7. Ford Fiesta

8. Volvo XC90

9. Cadillac Escalade

10. Tesla Model X

Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů