Přehlídka krásných motoristických pokladů. Taková byla Jízda Saši Kolowrata

Our theme
Monika Šavlová | 26.06.2023
dalších 123 fotek
Přehlídka historie, noblesy, technických zajímavostí a unikátů. To byla Jízda Saši Kolowrata. | foto: Deník/Monika Šavlová
Jízda Saši Kolowrata nese název po známém propagátorovi motorismu, a to nejen u nás v Čechách. Šlechtic už v mládí propadl lásce k rychlým vozům a velkou část svého života spojil s automobilkou Laurin & Klement. Na počest motoristické legendy se o víkendu přijelo provětrat a předvést veřejnosti 45 veteránů a 26 motocyklů.  
Už po třiadvacáté vyrazili v sobotu 24. června majitelé historických vozidel a motocyklů na společnou vyjížďku pohraničím věnovanou vzpomínce na hraběte Alexandra Kolowrata, potomka slavného českého šlechtického rodu.

Již před startem letošní Jízdy Saši Kolowrata v prostoru před budovou Správy Kolowratových lesů na Dianě budily velkou pozornost dvě unikátní repliky amerických parních motocyklů. Ty zde představili nadšenci z motoklubu v Rokycanech. Jedním z nich byl ROPER z roku 1884 a druhým Duesenberg 1903.

„Motocykl samotný se nezachoval. Zachoval se pouze obrázek z roku 1903 a podle něj jsme společně s přáteli postavili tento motocykl, který zde vidíte. Má velmi zajímavou konstrukci. Veškeré příslušenství má v rámu. Benzínovou nádrž, olejovou nádrž, tlumič výfuků, elektriku, takže vlastně ten motocykl je naprosto kompaktní,“ uvedl k replice jeden z týmu konstruktérů Zdeněk Uzel. Ten stroj nadšeným přihlížejícím také v celé kráse předváděl, když se na něm vesele proháněl po silnici vedoucí k osadě Diana.

Podívejte se na video z této akce:
Škodu 110R coupé z roku 1980 a felicii z roku 1960 dovezl na start Zdeněk Moravec ze Starého Sedliště. „Tu felicii jsem koupil v roce 1981, je stejně stará jako já, ale vypadá líp. Byl to šrot, postupně jsem ji celou opravil, zrenovoval. Jezdím s ní už jen na srazy nebo občas na výlet,“ usmíval se.

Triumph Spitfire  1500 z roku 1977 předvedl obdivovatelům a motoristickým nadšencům také Josef Racek z Kyšic u Plzně. „Autem jsem tu teprve podruhé, Kolowratovu jízdu jsem několikrát absolvoval na motorce. Mám tyhle jízdy moc rád. Je to nejen zábava, ale zároveň zde získávám i nové zkušenosti, vyměňujeme si s dalšími majiteli veteránů své poznatky, dáváme si různé tipy na získávání náhradních dílů a tak podobně,“ prozradil Deníku.

V průběhu cca 122 kilometrů dlouhé trati projely nablýskané veterány a motocykly několik obcí a měst po obou stranách česko-německé hranice, aby se následně navečer vrátily zpět na Dianu, kde bylo připraveno pohoštění a zábava. „Při zastavení v Třemešném byla vyhodnocena soutěž Elegance,“ uvedl jeden z hlavních organizátorů Antonín Hofmeister.

„V kategorii AUTO zvítězil Pavel Šanda se svým MG TD z roku 1952, který za námi dorazil z Touškova. Kategorii MOTO vyhrál Ludvík Uzel z Rokycan se svým GNOME RHONE z roku 1934,“ vyhlásil vítěze Hofmeister.

Nejstarším automobilem, který se na Jízdu Saši Kolowrata letos vypravil, byla Tatra 57 Sport, rok výroby 1932, kterou se pyšní majitel Josef Turek z Domažlic.
Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů

Warning: html_entity_decode(): charset `cp1250' not supported, assuming utf-8 in /home/ebm/www/tipcars6/jsonld.php on line 41