Kia Carens 1.7 CRDi: Sympatické MPV je sázka na jistotu

Our theme
Stanislav Švarc | 23.08.2013
dalších 14 fotek
Kia Carens. | foto: Kia
Praha /TEST, FOTOGALERIE/ - Líbí se vám nový cee´d, ale připadá vám pro rodinu příliš malý? Kia nabízí řešení – model Carens. MPV, které se cee´dem sdílí techniku a dokonce se mu i podobá. Jen je výrazně větší a prostornější.
Současný Carens představuje už čtvrtou generaci korejského rodinného vozu. A má co napravovat – jeho předchůdce lze sice na českých silnicích potkat poměrně často, ale to je zásluha především jejich příznivé ceny, pověst starších Carensů totiž není zrovna lichotivá. Novinka má naštěstí potenciál tohle všechno změnit.

Přerostlý cee´d
Už na první pohled vypadá Carens dobře. O jeho podobnosti s menším cee´dem byla řeč, jako MPV však samozřejmě musí být větší a nafouknutější. Design na mě působí nepříliš výrazně, zato velice příjemně, hladce, čistě a moderně. A taky tak nějak přátelsky, dobrácky, důvěryhodně.

Kia Carens.


Interiér se pak od cee´du překvapivě dost liší. Najdeme tu nový tříramenný volant i odlišně pojatou palubní desku. Potěší kvalita zpracování i hodnotně vyhlížející materiály, ale především obrovská variabilita a praktičnost. V prostorné kabině je spousta odkládacích přihrádek, schránky najdeme třeba i v podlaze. Zadní sedadla se dají samostatně posouvat, mají i nastavitelná opěradla, a cestující na nich mohou během jízdy skutečně relaxovat – kromě dostatku místa mají k dispozici například sklopné stolky, držáky na pití či roletky bočních oken. A když si majitel připlatí, mohou si v zimě dokonce zapnout vyhřívání sedačky.

Právě možnost pořídit si podobné prvky výbavy je další obrovskou předností Carense, kterou konkurence postrádá. V ceníku kromě vyhřívaných předních i zadních sedadel najdete například odvětrávané přední sedačky, vyhřívaný volant nebo samoparkovací asistent.

Carens v testovaném provedení nabízel vnitřní uspořádání 5+2, byl tedy sedmimístný. Třetí řada sedadel se ukrývá na dně zavazadelníku, což se bohužel negativně projevuje na jeho využití. Prostor pro zavazadla je totiž docela mělký, mezi dnem a roletou není příliš místa. Objem 492 litrů je přitom dostatečný. Po sklopení druhé řady sedadel se zvětší až na 1650 litrů. 

Kia Carens.


Šestou a sedmou sedačku je třeba chápat jako nouzovou, zvlášť dospělý člověk úplně vzadu pohodlí v žádném případě nenajde. Navíc se bude hlavou téměř dotýkat zadního skla. A to není zrovna příjemný pocit. Použitím třetí řady sedadel se navíc prakticky připravíte o kufr – zbývajících 103 litrů totiž stačí leda na pár drobností.

Diesel je dobrá volba
Zájemci o nového Carense mohou volit ze čtyř motorizací, dvou zážehových a dvou vznětových v rozpětí výkonů od 85 kW do 122 kW.

Testovaný vůz poháněla silnější varianta turbodieselu 1.7 CRDi, která se ukázala jako odpovídající jednotka pro auto tohoto typu. Výkon 136 koní stačí i na svižnější jízdu, posádka ale spíš ocení kultivovaný a tichý chod, který naruší až rychlejší jízda na dálnici – tam o sobě motor bohužel dává znát.

Pro rodinný rozpočet je také přínosem nízká spotřeba. Ve městě a na dálnici se pohybovala kolem 7 litrů, mimo ně kolem 4 až 5 litrů.

Přestože současné generaci Carense posloužila jako základ technika z nového cee´du, podvozek se v mnohém liší. Především dostal jednodušší vlečenou zadní nápravu a měkčí uložení náprav. Výsledkem je dojem pohodlné jízdy, který bohužel občas přeruší „rána" od zadní nápravy při přejezdu nerovností. Ale není to nic tragického, podobné problémy má i většina konkurentů.

Stejně jako drobné potíže se směrovou stabilitou ve vysokých rychlostech a s náklony karoserie v rychlých zatáčkách. I řízení odpovídá charakteru MPV – je poměrně strmé, ale také přeposilované a bez citu. Pochválit však musím přesné řazení.

Kia Carens.


Celkově je Kia Carens sympatickým rodinným vozem. Její největší přednosti najdete v prostorném a variabilním interiéru, zájemce jistě ocení i výhodný poměr „cena/výbava" a širokou nabídku příplatkové výbavy. Ceny začínají na 399 980 Kč, nejdražší a bohatě vybavené provedení Exclusive startuje na 484 980 Kč. Naftový motor (1.7 CRDi, 115 koní, výbava Comfort) nejlevněji pořídíte za 464 980 korun.

Kompletní ceník najdete zde.

Kia Carens 1.7 CRDi: Hodnocení a technické údaje
+vzhled a praktičnost
+úsporný motor
+poměr cena/výbava
-prostor ve třetí řadě sedadel
-prakticky nepoužitelný zavazadelník v případě použití třetí řady sedadel
-horší směrová stabilita ve vysokých rychlostech
motorvznětový čtyřválec, přeplňovaný
objem1685 ccm
max. výkon100 kW (136 k)
max. točivý moment330 N.m
max. rychlost191 km/h
0-100 km/h10,4 s
komb. spotřeba5,1 l/100 km
cena test. vozu696 980 Kč

Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů