Laciný elektromobil bude stát jen půl milionu, ale nemá ani dveře

Our theme
Jan Markovič | 09.11.2018
Koncept elektrombilu Biomega SIN | foto: Biomega
Koncept levného elektromobilu pro městský provoz má čtyři motory a baterie uložené v podlaze. Je vyroben z lehkých materiálů včetně uhlíkového vlákna. Na zimu ale není ideální.
Dánská firma Biomega je známá zatím jen jako výrobce luxusních kol. Nyní se chce ale pustit do nového oboru, konkrétně stavby elektromobilů. V plánu má postavit levný čtyřmístný vůz pro městské použití. Zřejmě jako inspirace posloužit Renault Twizy, protože koncept Biomega Sin nemá ani dveře. Na rozdíl od francouzského vozu ale sveze v relativním diskomfortu čtyři lidi.

Biomega chce konceptem ukázat, že jednoduchost elektrického pohonu lze aplikovat na auto jako celek. Karoserie je proto hladká, prosklená a třeba místo zpětných zrcátek má kamery. Čtyři sedačky jsou vyrobené ze sítě a volant obdélníkového tvaru vypadá jak z malého letadla.

Auto pohání čtyři elektromotory. Každý sedí na jednom kole. Dohromady mají výkon 82 koní, což vozu umožní zrychlit z nuly na 100 km/h za 13 sekund. Není to žádná sláva, ale tohle auto je určené hlavně pro jízdu ve městě, kde se spíš řeší akcelerace od semaforů na 50 km/h.

Městskému provozu odpovídá i dojezd. Baterie o kapacitě 20 kWh umožní v ideálních podmínkách 160 kilometrů na jedno nabití. Jsou ale chytře umístěné v podlaze a část z nich lze na místě vyměnit za nabité články.

Koncept elektrombilu Biomega SIN


Auto je vyrobeno z lehkých materiálů, firma použila i uhlíkové vlákno. Celková hmotnost vozu tak bude jen 940 kg, a to si s sebou veze balík baterek vážících pěkných 200 kg. Hlavním cílem je ale co nejnižší cena. Biomega tvrdí, že by svůj Sin mohla prodávat v přepočtu za půl milionu korun. Zahájení produkce plánuje na rok 2021.

Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů