Lamborghini nabídne Huracán i s pohonem zadních kol. Má "jen" 580 koní

Our theme
Redakce | 24.11.2015
Lamborghini Huracán LP 580-2. | foto: Lamborghini
Pro modely automobilky Lamborghini je v posledních letech typický pohon všech kol. Italský výrobce supersportovních aut však občas nabídne i klasickou zadokolku. Jako třeba nový Huracán LP 580-2.
Kdo se vyzná v označení modelů značky Lamborghini, má ostatně jasno už z názvu. Zatímco zkratka LP označuje umístění motoru za oběma sedadly a před zadní nápravou, číslo 580 udává výkon v koňských silách a číslovka za pomlčkou počet hnaných kol.

Nová verze je tedy slabší než standardní "čtyřkolkový" Huracán LP 610-4.

Motor je sice v obou autech stejný, jde o 5,2litrový osmiválec, ale vůz s pohonem zadních kol má namísto 610 koní (448 kW) "jen" 580 koní (426 kW). Klesl i maximální točivý moment - konkrétně z 560 Nm na 540 Nm. Agregát je spojen se sedmistupňovou automatickou převodovkou.

Lamborghini Huracán LP 580-2.


A i když je zadokolka o 33 kilogramů lehčí (váží 1389 kilogramů), je o něco pomalejší. Na stovku zrychlí za 3,4 sekundy, tedy o dvě desetiny vteřiny pomaleji než 610koňová, těžší verze s pohonem 4x4. Snížila se i maximální rychlost - z 325 km/h na 320 km/h.

Zajímavostí je systém vypínání válců motoru. Pokud si elektronika usmyslí, že není potřeba příliš výkonu, odpojí pět válců, což má přispět k příznivější spotřebě paliva. Lamborghini udává průměrnou hodnotu 11,9 l/100 km v kombinovaném cyklu.

Lamborghini Huracán LP 580-2.


Provedení s pohonem zadních kol má také lehce odlišný design. Jsou tu jiné nárazníky, vpředu si můžeme všimnout větších otvorů pro přívod vzduchu, vzadu zase najdeme přepracovaný difuzor a pevný zadní spoiler. Pneumatiky vyvinula speciálně pro tento model společnost Pirelli.

Funkční výbava pak obsahuje i upravené řízení, nové pružiny i stabilizátory náprav a jinak nastavené kontroly stability a trakce. Mrzet může přítomnost pouze ocelových brzd s hliníkovými třmeny. Huracán LP 610-4 má totiž standardně karbon-keramické kotouče.

Lamborghini Huracán LP 580-2.


Huracán s pohonem zadních kol je vcelku pochopitelně o něco levnější, lidovou cenu však nečekejte. Vyjde totiž na 150 tisíc eur (v přepočtu 4,05 mil. Kč). Bez daně.
Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů