Legendární Prase je zpět. Tentokrát jako elektroskútr

Our theme
Redakce, ČTK | 05.11.2015
Legendární skútr Čezeta přezdívaný Prase se vrací. | foto: ČTK
Po padesáti letech se začne znovu vyrábět legendární skútr Čezeta přezdívaný Prase. Místo benzinového dvoutaktu jej však bude pohánět elektromotor. Příští rok chce společnost Čezeta Motors dodat na trh 100 skútrů, v roce 2017 již 500 kusů a za pět let plánuje prodávat kolem 1000 strojů.
Čezetu nyní pohání elektromotor, díky němuž může skútr dosáhnout rychlosti 100 km/h s dojezdem až 100 km.

Hmotnost celého stroje je 160 kg, výkon motoru pak 8 koní. Zajímavě vypadá zrychlení z klidu na 60 km/h za pouhé čtyři sekundy.

"Dobíjení skútru nyní trvá přibližně 4,5 hodiny, aktuálně však pracujeme na rychlejším systému nabíjení, díky kterému bude baterie plně nabita za 30 minut," uvedl britský konstruktér skútru i samotné baterie Neil Smith.

Legendární skútr Čezeta přezdívaný Prase se vrací.


Neil Smith v České republice žije šestnáctým rokem a tvary skútru z padesátých let, za nímž stojí konstruktéra J. F. Koch, ho okouzlily. Proto se rozhodl vytvořit jeho moderní interpetaci.

Ručně vyráběný stroj pod označením 506/01 vychází z designu původních modelů 501 a 502, které se vyráběly pod značkou ČZ ve Strakonicích. Nově se bude vyrábět v Mirošovicích u Prahy. Elektromotor a baterie pocházejí z Číny, elektronika je podle Smithe z Evropy. Vývoj začal v roce 2013 a vyžádal si prý zatím investice ve výši kolem milionu korun.

Legendární skútr Čezeta přezdívaný Prase se vrací.


Čezeta 506 je kromě elektrického pohonu vybavena novými technologiemi, například možností propojení skútru s počítačem prostřednictvím USB, GPS vyhledávání či využití mobilní aplikace. Díky prakticky neslyšnému provozu je možné za jízdy poslouchat hudbu ze zabudovaných Bluetooth reproduktorů.

Budoucí majitelé Čezety 506 si budou moci vybrat z osmi barev včetně dvou původních retro designů.

Legendární skútr Čezeta přezdívaný Prase se vrací.


Odhadovaná základní cena je 9900 eur, tedy asi 270 tisíc korun bez DPH s možností financování na splátky. Smith by netradiční elektroskútr rád prodával i mimo český trh, například v Německu či Velké Británii.

Záruka na skútr je tři roky s volitelným prodloužením na deset let.
Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů