Lexus strávil 15 let vyvíjením modrého laku. Je prý modřejší než cokoliv jiného

Our theme
Daniel Fuglevič | 11.10.2017
dalších 6 fotek
Lexus LC 500 v odstínu Structural Blue. | foto: Lexus
Až budete někoho nazývat detailistou či hnidopichem, vzpomeňte si na Lexus. Automobilka se pochlubila, že po 15 letech vývoje konečně vytvořila svůj vysněný speciální modrý lak. Ten má představovat nevídanou hloubku barvy, která byla inspirována přírodou.
Těžko říct, jestli dokážeme z fotek ocenit mnohaletou práci Lexusu. Jejich nový odstín nazvaný Structural Blue si však odbyl premiéru na kupé LC 500, u kterého bude nyní rovněž klasicky v nabídce.

Co se vám ale může zdát pouze jako hezký odstín světle modré, bylo patnáctiletým projektem japonského a amerického oddělení Lexusu, jejichž výsledkem má být hlubší, lesklejší a modřejší odstín modré než cokoliv jiného předtím.

A opravdu nejde jen o pár vrstev modrého a bezbarvého laku. Automobilka se totiž spojila i s dodavatelem tenkých vrstev optických povlaků a pigmentů VIAVI Solutions. Abyste však nejlépe pochopili onu posedlost vytvoření speciálního modrého odstínu, je nutné vydat se do přírody.

Odstín Structural Blue byl totiž inspirován motýlem Morpho, jež se vyskytuje na území Severní i Jižní Ameriky. Tento vzácný motýl je znám pro svá hluboce modrá třpytivá křídla. Ve skutečnosti nicméně nejsou jeho křídla modrá, ale bezbarvá. Barevný odstín je vytvářen působením a odrážením světla z mikroskopické mřížkové struktury křídel.

A Lexusu se až teď po patnácti letech vývoje podařilo úspěšně vytvořit odstín podobný zmíněnému motýlu. Nejprve se počítalo s nákladným použitím celkem 40 jednotlivých vrstev laků a povlaků. Tento počet byl ale nekonečným vývojem snížen na celkem 7 vrstev, aby se dal odstín aplikovat v rámci nákladů u produkčních vozů.

Na fotkách ho neoceníme
Pigment konvenčního laku ke všemu odráží jako viditelnou modrou barvu méně než 50 procent příchozího světla, u nového laku Lexusu je tato hodnota prý téměř u 100 procent. Třpytivost laku pak zajišťují miniaturní vločky, kterých je v 300 gramech pigmentu barvy na 300 miliard. A pokud se vám odstín na fotkách nezdá kdovíjak speciální, máte nakonec pravdu.

Efekt laku byl totiž navržen pro potěšení lidského oka, ne čoček a snímačů fotoaparátů, jež nedokážou odstín reálně zachytit.

Vytvoření barvy přitom trvá celých osm měsíců, je k tomu zapotřebí 12 produkčních kroků a kvalita odstínu je v průběhu kontrolována 20krát. I proto bude možno denně vyprodukovat pouze dva vozy s tímto lakem.

Prvním modelem nabízeným v odstínu Structural Blue bude zmíněné kupé LC 500 a jeho hybridní varianta LC 500h. Na sladění barev je myšleno i v interiéru, takže tyto vozy dostanou rovněž speciální modré kožené čalounění. Novinka je už v nabídce, o ceně příplatkového laku se však Lexus raději nezmiňuje. Určitě půjde o neuvěřitelnou „pálku“.
Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů