Mercedes-Benz B 180: Fešák pro rodinu

Our theme
Redakce | 22.08.2012
další 3 fotky
Mercedes-Benz B | foto: Mercedes
Praha /TEST, FOTOGALERIE/ - Postavit opravdu dobré MPV není tak snadný úkol, jak se může na první pohled zdát. Takové auto, které je orientované na rodinu, totiž často musí oslovit tatínka, líbit se mamince a odolat hravosti dětí a psímu temperamentu.
Je tedy jasné, že u úspěšného „empévéčka" by se měla střetnout řada vlastností – od zajímavého vzhledu přes kvalitní interiér, bezpečnost a praktičnost, až po úspornost. A mnoho dalších. Mercedes-Benz třídy B by tohle všechno mohl nabídnout...

Především dobře vypadá. Přední masku v typickém stylu mercedesu vhodně doplňují spíše konzervativní linie, díky nimž auto působí důvěryhodně. Testovaný kousek se pak chlubil zajímavou „zlatohnědou" metalízou, zatmavenými zadními skly a nádhernými černo-stříbrnými, osmnáctipalcovými ráfky. Že tahle kombinace funguje, během testu ostatně dokazovali i otáčející se chodci. Jsem přesvědčený, že právě u „béčka" bude hrát výběr laku velkou roli.

Je libo dřevo?

V kabině testovaného auta se také zručně skloubila tradice a moderna. Jednoduše tvarovanou palubní desku oživují výrazné kruhové výdechy ventilace obklopené masivním kusem dřeva. A doprostřed jako by někdo postavil tablet. Ve skutečnosti jde o obrazovku (nedotykovou) multimediálního systému a navigace. Zajímavé řešení, které má něco do sebe.

Samozřejmě, pokud někomu nesedí dřevo, může samozřejmě zvolit jiný dekor.

Rodinná posádka jistě ocení kvalitní a příjemné materiály, skvělé zpracování a spoustu odkládacích přihrádek. I když pravda, některé by mohly být větší. Stížnosti by neměly směřovat ani na vnitřní prostor, kterého je dostatek i zadních sedadlech. Ta jsou nově posuvná. Do prakticky řešeného kufru se pak vejde slušných 486 litrů objemu, po sklopení druhé řady sedaček nabízí zavazadelník 1545 litrů. Ale úplně chválit nemohu. Dveře od kufru jsou totiž opravdu hodně těžké a jejich zavírání vyžaduje dost síly. Až moc.

Základ oslní

Testovaná naftová osmnáctistovka představuje základní dieselovou motorizaci. A je skvělá. I když na papíře nevypadají dynamické hodnoty zrovna oslnivě, ve skutečnosti působí čtyřválec 180 CDI pružně a mnohem silněji, než byste čekali. Navíc se chová příkladně kultivovaně, po většinu času o něm nebudete ani vědět.

A taky nemívá velkou žízeň. Po týdenním testu, který zahrnoval cestování ve městě, na okreskách i po českých a německých dálnicích a řidič se přitom rozhodně nebál šlápnout na plynový pedál, ukazoval počítač skvělou hodnotu – průměr 5,9 litrů. Při troše snahy může být tohle číslo ještě mnohem nižší.

Zásluhu na skvělém dojmu ze základního nafťáku má nová sedmistupňová automatická převodovka, dvouspojková DCT, která se k charakteru auta skvěle hodí. Řadí hladce, rychle a ve správný čas. Tedy většinou. Bohužel, občas zaváhá. Hlavně při pomalém popojíždění stačí nejprve přidat plyn (mimochodem auto na sešlápnutí pedálu chvílemi reaguje tak nějak otupěle), pak ho z nějakého důvodu zase povolit a DCT si moc neví rady. Výsledkem je citelný poskok. A to není zrovna dvakrát elegantní.

Jak jezdí

Horší to je ale s podvozkem. Ten standardní funguje skvěle, jenže testovaný vůz měl podvozek sportovní, tvrdší, navíc byl obut do nízkoprofilových osmnáctipalcových kol, která sice fantasticky vypadají, bohužel však také negativně ovlivňují jízdní komfort.

Na rovné silnici všechno funguje výborně, ale skutečný svět není dokonalý. „Béčko" tak dá posádce výrazně vědět o každé nerovnosti, bez sportovního podvozku se prostě jistě obejdete.

A cena? Pokud toužíte po lépe vybaveném autu, neměli byste mít úplně hluboko do kapsy. Základní verze s benzínovým čtyřválcem sice začíná na 558 tisících korun, ale s příplatky za výbavu (například jen testovaná dvouspojková převodovka DCT vyjde na téměř 53 tisíc) se můžete docela snadno dostat až k milionu.

+ vnitřní prostor
+ kvalitní a pohledný interiér
+ pružný a kultivovaný motor


- těžké dveře od zavazadelníku
- komfort jízdy na sportovním podvozku a 18" kolech

Mercedes-Benz B 180 CDI DCT:

motorvznětový čtyřválec
objem1 796 cm3
max. výkon80 kW (110 k)
max. točivý moment250 N.m
max. rychlost190 km/h
spotřeba4,6 l/100 km
cena test. modelu918 819 Kč

Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů