Mercedes změní způsob značení svých aut. Schválně, najdete v něm smysl?

Our theme
Jan Zajíc | 02.02.2018
dalších 6 fotek
Mercedes-AMG CLS 53. | foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz si v několika zemích zaregistroval nové ochranné známky, které nápadně připomínají označení vozů této německé automobilky. Zdá se tedy, že Mercedes pracuje na změně pojmenování svých modelů.
Poměrně nedávno přitom výrobce přejmenoval písmenková označení některých svých vozů - například SUV třídy GL se transformovalo v GLS, z třídy GLK se zase stalo GLC. A případů bylo víc. Písmena však značí konkrétní model, nebo chcete-li třídu. Tentokrát se ale změní číselná označení. 

Číselné označení by mělo napovědět, jaký motor je pod kapotou. Běžné modely využívají tři čísla, sportovnější verze AMG mají vedle sebe číslovky dvě. V obou případech čísla původně odpovídala objemu motoru, takže třeba pod kapotou AMG verze třídy S s přídomkem S 63 pracoval 6,3litrový osmiválec.

Dnes to už ale neplatí, číselné značení s velikostí motoru nesouvisí. Třeba současné kupé S 63 používá čtyřlitrový osmiválec. Anebo třídu A s označením A 180 pohání jedna-šestka.

Brzy se ale tahle praxe, která tedy už velkou vypovídající hodnotu stejně nemá, změní, Mercedes si totiž podle webu Autoguide.com zaregistroval nová označení, najdeme mezi nimi například A 40, CLA 40, SLC 40, SLC 50, GLE 50 nebo CLA 50. Nechybí ale ani vyšší čísla, třeba CLA 53, G73 and S73.

Předpokládá se, že vyšší čísla dostanou modely AMG. Jak ale přesně bude systém nového označení fungovat, to zatím netušíme. Jenn tušíme, že číslo bude mít nějakou spojitost s výkonem motoru. Samotná automobilka se k nových ochranným značkám odmítla vyjádřit.

Číslo 53 nicméně už najdeme u nových modelů CLS 53 a E 53, které pohání "hybridizovaný" třílitrový šestiválec o výkonu 435 koní (320 kW). Označení 73 by pak mohlo být určeno pro nové hybridní pohonné ústrojí, u něhož se očekává výkon přesahující 800 koní.

A aby toho nebylo málo, Mercedes si zapsal ještě jednu značku: Turbo 48. To zřejmě dostanou vozy s 48voltovým elektrickým okruhem, jejichž motor je přeplňován turbodmychadlem - mimochodem, minimálně jedno turbo dnes mají všechny nové Mercedesy...

Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů