Papalášský fáro skládal tři roky. Tatra 603 ho vyšla na 35 tisíc korun

Our theme
Edvard D. Beneš | 22.04.2024
dalších 7 fotek
Modelář Kamil Štol s vymazlenou Tatrou 603 v měřítku 1:8. Skládal ji tři roky a vyšla ho na necelých 35 tisíc korun. | foto: Deník/Edvard Beneš
Všeobecná modelářská výstava spolku Severočeský letecký archiv Teplice, která se každoročně koná v sále restaurace Sokolovna v nedaleké obci Proboštov, se za dobu své existence stala pojmem. Odehrává se vždy v dubnu. Ta letošní přitáhla pozornost nejen létajícím modelem obřího vrtulníku, ale zdobila ji i červená kráska s bílou střechou. Tou byla Tatra 603 v měřítku 1:8.
Výstava vždycky trvá dva dny a nablýskané papalášské fáro bylo po celou dobu středem pozornosti.

„Je to model z časopisu, na který jsem postupně s každým číslem kupoval jednotlivé díly. Skládal jsem ji tři roky a vyšel mě na necelých třicet pět tisíc korun,“ prozradil modelář Kamil Štol.

Našemu objektivu vymazlený model rád do detailu ukázal. Fanda přes zmenšené kopie aut, který je jedním z organizátorů proboštovské výstavy, prozradil, že pracuje ina dalším velkém modelu auta, a to Trabantu 601.

Ještě jednou vše otevřené ve větším detailním záběru., zdroj: Deník/Edvard Beneš


Čeká, až začnou vyrábět jednotlivé díly
Už má v měřítku 1:8 vyrobený podvozek s koly a funkčním vnitřním vybavením, jako jsou světla nebo motor, který při spuštění vydává autentický zvuk, jako skutečné východoněmecké vozítko.

„Čekám jenom, až zase budou vydávat časopis s díly, abych je všechny postupně nakoupil a poskládal model auta,“ svěřil se s tím, že od vydavatelů Sběratelského času má zprávy, že na Trabanta 601 určitě brzy dojde.

Takhle vypadá motorový prostor modelu., zdroj: Deník/Edvard Beneš


Ten má v současnosti pro modeláře v nabídce Škodu 130 RS, která jela Rallye Monte Carlo nebo Lotus Renault 97T, se kterým legendární Ayrton Senna hájil zlato – černé barvy stáje Lotus.

Stovky modelů všech druhů
Na letošní Všeobecné modelářské výstavě v Proboštově na Teplicku se představila celá řada modelářů, kteří zde vystavovaly stovky svých výtvorů.

K vidění byla nejen auta, ale i stavební a zemědělská technika, vojenská technika, letadla, vrtulníky, figury, busty nebo lodě a ponorky.

Zvláštní skupinu pak tvořili stavitelé papírových modelů techniky a různých světově známých staveb. Nechyběly ani modely kategorie Monti Systém nebo RC modely.

Prohlédněte si také fotogalerii ostatních modelů z výstavy:
dalších 34 fotek
Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů