Mostro Zagato je vzpomínka na závoďák z roku 1957. Jen pro pět šťastlivců

Our theme
Redakce | 26.05.2015
dalších 8 fotek
Mostro Zagato. | foto: Zagato
Věhlasná italská karosárna Zagato se pochlubila novou kreací. Jmenuje se Mostro (italsky monstrum) a vznikla jako vzpomínka na závodní vůz z roku 1957 a současně jako dárek ke 100. narozeninám automobilky Maserati.
Už samotný název auta odkazuje na speciál, který se ve zmíněném roce 1957 zúčastnil čtyřiadvacetihodinovky v Le Mans. I když ji nedokončil, závoďák Maserati 450S Costin Zagato Coupé si díky 4,5litrovému osmiválci s obdivuhodným výkonem 400 koní vysloužil právě přezdívku "monstrum".

Motor od Maserati využívá i moderní interpretace, konkrétně jde o atmosferický osmiválec o objemu 4,7 litru, jehož výkon zatím zůstává tajemstvím. Určitě ale přesahuje 400 koní svého duchovního předchůdce.

Mostro Zagato.



Motor spolupracuje s šestistupňovou automatickou převodovkou, která našla místo u zadní nápravy.

Vůz dále využívá karbonový monokok s ocelovými rámy, přičemž jeden z nich drží palivovou nádrž, převodovku i výfuk. Mostro má zavěšení s dvojitými lichoběžníky a tlumiče typu pushrod.



Z uhlíkových kompozitů je také karoserie se vzhůru výklopnými dveřmi, uvnitř pak najdeme dvě skořepinová sedadla. Retro vzhled mají i kola s průměrem devatenáct palců, která obouvají pneumatiky s rozměry 255/40 vpředu a 295/35 vzadu.

Mostro Zagato.



Zagato do konce listopadu postaví pět exemplářů novodobého "monstra", všechny už jsou ale rozebrané sběrateli vozů Maserati. Předpokládá se, že každý z kupců za auto zaplatil asi 15 milionů korun.
Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů